Markt bepaalt succes natuurinclusieve landbouw

Hoe goed en snel natuurinclusieve landbouw zich ontwikkelt, bepaalt de markt. De vraag trekt in elk geval aan, stelt operationeel directeur Klaas de Jong van Royal A-ware. Dit zuivelbedrijf sloot als eerste grote marktpartij een overeenkomst met Albert Heijn om stappen te zetten op dit terrein.

Markt+bepaalt+succes+natuurinclusieve+landbouw
© Persbureau Noordoost

De Fryske Akademy hield woensdag een bijeenkomst in Bolsward over de vraag of de Friese boer voorloper kan worden in de productie van natuurinclusieve zuivel. De Jong gelooft van wel. 'Mits de zuivelbedrijven kansen in de markt goed benutten.'

En die kansen zijn er zeker, stelt de operationeel directeur, die het concept toelichtte dat Royal A-ware onlangs samen met Albert Heijn presenteerde. Voor een meerprijs van 3 cent per kilo melk voldoen aangesloten melkveehouders aan verschillende eisen die hen als duurzamer en 'natuurinclusiever' betitelen.

Eisenpakket

Het eisenpakket bestaat onder andere uit grondgebonden zijn, kruidenrijk gras inzaaien en 80 procent van het rantsoen minimaal uit gras(kuil) laten bestaan.

Er gebeurt van alles en er gaat nog veel gebeuren

Johannes Kramer, gedeputeerde provincie Fryslân

'De vraag naar melkstromen met een 'claim' erop komt echt uit de markt', zegt De Jong. 'Hier zijn wij op ingesprongen en die vraag groeit verder. Ik verwacht de komend tijd dan ook nog een duidelijke uitbreiding van verschillende melkstromen verwerkt in producten in het winkelschap.'

Wildgroei aan merken

Het directielid van Royal A-ware is niet bang dat deze stap van het zuivelconcern meewerkt aan een wildgroei aan merken en keurmerken in het winkelschap, waardoor de consument door de bomen het bos niet meer ziet. 'Als het verhaal maar klopt achter je concept. En dat doet het.' Volgens hem ging het eerder bij weidemelk wel mis. 'Dat is in de markt gepositioneerd als duurzaam, terwijl weidegang puur een imagoverhaal is.'

Melkveehouder Wilco de Jong uit Nijeholtwolde heeft zich aangesloten bij het nieuwe concept van Royal A-ware. Hij sprak in Bolsward vanuit zijn rol als voorzitter van het Kollektivenberied Fryslân en stelt dat huidige vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer niet meer zijn dan een onkostenvergoeding. 'De zoektocht loopt al langer naar verdienmodellen uit de markt en daarom ben ik zo blij met deze stap van A-ware.'

Zoektocht

Volgens de melkveehouder blijft het een zoektocht naar wat natuurinclusief precies is. 'Natuurinclusief wordt vaak in één adem genoemd met meer biodiversiteit. Nu hebben wij melkveehouders door netter en efficiënter te werken de waterkwaliteit de laatste jaren enorm verbeterd. We boekten dus echt milieuwinst, maar de weidevogel profiteerde daar niet van', zegt hij.

'Milieuwinst en biodiversiteit gaan blijkbaar niet altijd hand in hand. Het lastige is dat beide wel worden gewenst bij de roep naar een natuurinclusieve landbouw.'

Omslag in denken

De Friese landbouwgedeputeerde Johannes Kramer zegt te voelen dat de landbouw aan het keren is. 'Er gebeurt van alles en er gaat nog veel gebeuren. Daarbij moeten we niet uit het oog verliezen dat boeren een economische activiteit is. En de huidige wijze van boeren is ook cultureel bepaald. Een omslag in denken en werken kan daarom niet op een achternamiddag worden bewerkstelligd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer