Staatsbosbeheer+start+project+natuurinclusieve+landbouw
Nieuws
© Han Reindsen

Staatsbosbeheer start project natuurinclusieve landbouw

Staatsbosbeheer is in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een project gestart. Veertig experimenten moeten boeren helpen over te schakelen naar een vorm van landbouw die meer biodiversiteit combineert met een rendabele bedrijfsvoering.

Het eerste project is afgelopen donderdag begonnen en vindt plaats bij bij natuurboerderij Hoeve Stein van de familie De Goeij in Oukoop (Zuid-Holland).

Staatsbosbeheer wil vanuit zijn maatschappelijke taak en als verpachter van 50.000 hectare grond agrariërs de ruimte geven om over te schakelen naar een duurzamere minder intensieve manier van landbouw.

Twee kanten

Het mes snijdt volgens Staatsbosbeheer aan twee kanten: Als een boer overstapt op natuurinclusieve landbouw heeft hij - om rendabel te kunnen opereren - méér grond nodig. Die extra natuurgrond kan hij op verschillende manieren pachten van Staatsbosbeheer.

In ruil daarvoor worden met de boer afspraken maakt over activiteiten die de natuurinclusieve agrarische bedrijfsvoering ondersteunen en tegelijkertijd de biodiversiteit op al zijn landbouwgrond vergroten. Met als resultaat dat de biodiversiteit op boerengrond in de buurt van natuurgebieden van Staatsbosbeheer kunnen toenemen.

Schat aan informatie

Conny Clazing, programmacoördinator natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer: 'De meeste experimenten worden uitgevoerd met veehouderijbedrijven, akkerbouwers of gemengde bedrijven, omdat dat mogelijk perspectief kan bieden aan de Nederlandse agrariërs.'

'Anderzijds willen we ook het experiment aangaan met minder voorkomende en nieuwe bedrijfsvormen. Denk daarbij aan agroforestry, zilte teelt en paludicultuur. De experimenten gaan een schat aan informatie opleveren, omdat de deelnemende bedrijven gevolgd gaan worden door onderzoekers op ecologisch en economisch gebied', zegt Clazing. De informatie die het project oplevert, kan worden gebruikt door andere bedrijven.

Andere samenwerkingsverbanden

Staatsbosbeheer werkt bij de veertig experimenten samen met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de landbouwsector. Per experiment wordt gekeken welke samenwerking mogelijk is met provincies, waterschappen, de landbouwsector en met andere natuurbeschermingsorganisaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer