Veerman: toekomst intensieve veehouderij problematisch

De toekomst van de intensieve veehouderij is problematisch. Dat zei oud-landbouwminister Cees Veerman woensdag op het landbouwcongres in Heerenveen. 'Laten we er eerlijk over zijn; als het niet kan, kan het niet. Laat deze bedrijven niet in de steek, maar saneer ze.'

Veerman%3A+toekomst+intensieve+veehouderij+problematisch
© Persbureau Noordoost

Volgens Veerman brokkelt de maatschappelijke aanvaardbaarheid over de hoeveelheid dieren in een paar provincies af. 'We proberen er van alles aan te doen. Maar het houdt een keer op. We leven met 17 miljoen mensen op een klein plekje. Mensen willen meer vrije tijd, en geen stank en overlast.' Dat antwoordde hij op een vraag van veehouder en CDA-wethouder Albert van der Ploeg uit Roodkerk.

Veerman sprak op het landbouwcongres in Heerenveen over natuurinclusieve landbouw. Decennialang zijn we opgevoed met productievergroting en schaalvergroting, gaf Veerman aan. 'De twijfel groeit of we op de goede weg zitten. Loopt het systeem niet vast? Er is ongemak over de toekomst. Ook over hoe de landbouw verder moet. Daar hebben we mee te doen.'

Nerveus

Volgens de oud-bewindsman zitten boeren en tuinders echter nog te veel in een cocon en hebben te weinig binding met de consument. 'Boeren kunnen niet meer zeggen: ik houd het zo. Wees voortdurend speurend commercieel nerveus. Sta elke dag op met wat vandaag beter kan. Zoek de diversiteit. Daar begint de verandering.'Dat betekent ook dat boeren vragen van de consument serieus moeten nemen''Kunnen we een verstandhouding hebben met 1.000 dieren, met 100 dieren? Die vraag moet je jezelf stellen. Deze vragen komen ook van de samenleving. Dat geldt ook voor zaken als gewasbescherming. Dan kun je wel stellen dat de maatschappij er niets mee te maken heeft. Maar dat is niet terecht. De samenleving heeft er alles mee te maken; het is ook haar natuu''

Hij riep N''s op om boeren te helpen uit hun cocon te kruipen in plaats van zich tegen hen af te zetten''Dat boeren niet deugen en niet willen dat is niet waar. Ze staan voor een heel grote veranderin''

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer