NVWA+wijst+bedrijven+op+nieuw+plantenpaspoort
Nieuws
© FloraHolland

NVWA wijst bedrijven op nieuw plantenpaspoort

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept bedrijven die planten verhandelen op om alvast voorbereidingen te treffen voor de aangescherpte regels voor plantenpaspoorten die vanaf december 2019 gelden.

Vanaf 14 december 2019 is het plantenpaspoort verplicht voor alle voor opplant bestemde planten. De plantenpaspoortplicht geldt ook voor pot-, perk- en kuipplanten die bestemd zijn voor consumenten. Het nieuwe paspoort moet vanaf die datum voldoen aan nieuwe kenmerken, waaronder een uniek fytosanitair bedrijfsregistratienummer.

Een plantenpaspoort is een officieel label of etiket dat wordt aangebracht op een zending plantaardige producten. Dit document geeft informatie over de identiteit en herkomst van de zending. De plantenpaspoortplicht is nu nog geregeld in de Europese Fytorichtlijn. Deze richtlijn wordt op 14 december 2019 vervangen door de aangescherpte Plantgezondheidsverordening.

Bedrijfsregistratienummer

In de Plantgezondheidsverordening is ook opgenomen dat elk bedrijf dat plantmateriaal verhandelt, importeert of exporteert zich moet laten registreren met een uniek fytosanitair bedrijfsregistratienummer. Dit nummer moet in het plantenpaspoorten staan. 'Het is van belang dat bedrijven dit nu al weten en hier rekening mee houden met het vooruit bestellen van fust, verpakkingsmateriaal, etiketten en dergelijk', zegt de NVWA.

Het fytosanitair bedrijfsregistratienummer wordt vastgelegd in een nationaal bedrijfsregister die de NVWA samen met de keuringsdiensten opzet. De komende maanden wordt duidelijk hoe bedrijven zich moeten registeren en waar ondernemers het nieuwe registratienummer kunnen aanvragen, aldus de autoriteit.

Uitzondering

Alleen voor bedrijven die plantmateriaal rechtstreeks leveren aan consumenten (bijvoorbeeld tuincentra) geldt een uitzondering. Deze bedrijven zijn wel verplicht de inkoop van plantenpaspoortplichtige materialen te administreren en de plantenpaspoortinformatie drie jaar te bewaren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer