Energiehout+is+booming+in+Duitsland
Nieuws
© EnergyDecentral

Energiehout is booming in Duitsland

Energiehout is booming in de landbouw in Duitsland. Moderne verbrandingsprocessen en compacte installatieconcepten verhogen de efficiëntie.

Energiehout is CO2-neutraal en veroorzaakt in een duurzaam bosbeheer minder emissies dan fossiele brandstoffen. Boeren die hout telen om het in hun eigen installatie te verbranden, bereiken een hoge toegevoegde waarde.

De energie-inhoud per hectare komt overeen met ongeveer 5.000 liter stookolie. Wanneer met moderne hout-warmtekrachtkoppelingsinstallaties tegelijk elektriciteit en warmte worden gegenereerd, is het energetische rendement nog beter dan van houtsnippers of pellets.

Binnenlandse verbruik

Het binnenlandse verbruik van houtgrondstoffen in Duitsland bedraagt op dit moment ongeveer 135 miljoen kubieke meter per jaar. Circa de helft wordt gebruikt voor het opwekken van energie. Bij de teelt van energiehout gaat het veelal om populieren, wilgen, robinia of essen, elzen en berken.

Met de teelt van snelgroeiend hout en hoge opbrengsten kunnen zelfs bedrijven zonder eigen bos hun eigen hout op landbouwgrond produceren. Energiehout wordt in een 'korte cyclus' om de twee tot acht jaar geoogst.

Rendabel

De teelt wordt als rendabel beschouwd als per hectare meer dan 8 ton hout per jaar wordt geoogst. Eenmaal geplant, wordt per hectare een opbrengst van ongeveer 1.000 ton biomassa geproduceerd over een periode van twintig jaar.

De oogst van energiehout is mogelijk met hakselaars op bosbouwmachines of trekkers die takdiameters tot 13 centimeter verwerken in houtsnippers. De houtsnippers hebben een vochtgehalte van 55 procent en moeten worden gedroogd. Hakselen is ook op een later tijdstip mogelijk met een verminderd vochtgehalte.

Beurs in Hannover

Moderne houtversnipperaars, houtgas-WKK en andere nieuwe technieken zijn van 13 tot en met 16 november te zien op de beurs EnergyDecentral in Hannover.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer