Utrechtse+melkveehouder+bespaart+op+energie
Nieuws
© Maarten Koch

Utrechtse melkveehouder bespaart op energie

Utrechtse melkveebedrijven laten zien dat energieneutraliteit mogelijk is. Dat blijkt uit traject Energie Neutrale Melkveehouderij in provincie Utrecht.

Op de drie voorbeeldbedrijven wordt het energiegebruik van alle apparatuur gemeten en worden maatregelen doorgevoerd om een efficiëntieslag te maken. De eerste resultaten van de genomen maatregelen zijn bekend. Zo bleek op één van de bedrijven het energiegebruik van de verlichting dertig procent lager te kunnen door enkele lampen anders te schakelen en twee lampen te verwijderen.

Op een ander bedrijf kon het verbruik bij verlichting zelfs met meer dan de helft omlaag door TL's te vervangen door LED. Ook het gebruik van de bronpomp bleek met zo'n dertig procent omlaag te kunnen op het ene bedrijf, op één van de andere bedrijven bleek vijftig procent reductie mogelijk.

Voorkoeler

Naast bovengenoemde resultaten werken de bedrijven nog aan meer maatregelen, zoals het beter afstellen van de voorkoeler. Uiteindelijk wordt toegewerkt naar een energieneutraal bedrijf. Daarvoor zal ook nog een deel elektriciteit zelf worden opgewekt.

Met het traject 'Energie Neutrale Melkveehouderij' werkt provincie Utrecht aan een forse reductie van het energiegebruik in de melkveehouderij. Om op een praktische manier in beeld te brengen waar op het melkveebedrijf verbeteringen te halen zijn startte in 2016 het project 'voorbeeldbedrijven'.

Presentatie

Meer informatie over de resultaten wordt gepresenteerd op enkele energiebesparingsavonden in de provincie. Daar wordt ook ingegaan op de 'bronpomp' en 'stalverlichting'. De avonden worden gehouden op 12 juni in de 'Willistee' in Wilnis en op 13 juni in het 'Dorpshuys' in Cothen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer