Pak+handschoen+zonneweides+op
Ingezonden
© Fotografie Twan Wiermans

Pak handschoen zonneweides op

De aanleg van zonneparken op landbouwgrond staat volop ter discussie. Volgens bollenkweker Cor de Graaf zou LTO er goed aan doen om zonneweides niet te beschouwen als een bedreiging, maar juist als een kans.

We staan aan het begin van de energietransitie en het is inmiddels onbetwist dat dit een grote ruimtelijke impact zal hebben op onze omgeving. Zonne-energie is hierin belangrijk en dat is ook te merken aan de discussies binnen LTO en de artikelen in Nieuwe Oogst.

Ik volg dit alles met toenemende verbazing. Met hier en daar een nuancering komt het er kort door de bocht op neer dat zonneweides slecht zijn voor het land en de agrariër en goed zijn voor de diepe zakken van de projectontwikkelaar.

Ontwikkelingen gaan door

Het is een stellingname die niet houdbaar is. En de 'alternatieven' blijven herhalen (op daken is nog genoeg ruimte et cetera), is een achterhoedegevecht. Stop daarmee, want ontwikkelingen gaan evengoed door, maar dan buiten LTO om. Daarmee zijn wij zeker niet gediend.

Een zonneweide levert het bedrijf een passieve geldstroom op die altijd druppelt

Cor de Graaf, bloembollenkweker in Sint Maartensvlotbrug

Op dit moment worden zonneweides op de tijdslijn van de energietransitie noodzakelijk geacht, dus laten we kijken hoe we daar ons voordeel mee kunnen doen.

Geld verdienen

Allereerst: we zijn als agrariër in essentie ondernemer, omdat we het liefste doen wat we doen. Maar we willen ook geld verdienen. Een zonneweide van 0,5 of 1 hectare en groter is ook heel interessant. Een passieve geldstroom die altijd door het bedrijf druppelt en je hebt er geen projectontwikkelaar voor nodig.

De toekomst ligt in decentraal opwekken. De spreiding van onze locaties past hier naadloos in. En de mogelijkheden rond de bedrijven, gekoppeld aan de veelal behoorlijke netcapaciteit, maakt dat er relatief eenvoudig kan worden gebouwd.

• Lees ook het interview met Auke Jan Veenstra, vakspecialist Energie en Klimaat bij LTO Nederland: 'Einde maken aan willekeur bij aanleg zonneparken'

Landelijk gebied opschonen

Daarnaast zijn er mogelijkheden met agrarische bouwblokken die al niet meer worden gebruikt, maar na bedrijfsbeëindiging nog wel bestemd zijn. Feitelijk is dit grond die al is onttrokken aan het agrarisch productiegebied. Door eventueel opstallen te saneren en te knippen en plakken met bestemmingen, wordt het landelijk gebied opgeschoond en ontstaat ergens anders ruimte.

Als agrarische sector ontkomen ook wij er niet aan om in de nabije toekomst verantwoording af te leggen over onze energiebalans, via de Algemene Maatregel van Bestuur. Zon op dak en zonneweides zijn het laaghangende fruit om hieraan te voldoen.

Biodiversiteit

Het is nog de vraag wat het voor de bodem betekent, maar daar staat tegenover dat de agrarische sector medeverantwoordelijk wordt gesteld voor verarming en verschraling van de biodiversiteit.

Door technische ontwikkelingen en een slimme opstelling van panelen en beplanting, is het mogelijk dat juist zonneweides een grote impuls kunnen geven aan behoud en herstel van de biodiversiteit.

Pak de regie

Het draait om het slim met elkaar verbinden van sectorbelangen. Ik ben ervan overtuigd dat we de ambities van de overheid vanuit LTO moeten omarmen. Het leidt tot innovaties en vergroot ons draagvlak in de samenleving. Spreek en straal uit dat we het als sector kunnen en gaan doen! Niet vragen om reguleringen, maar pak de regie en neem de leden mee, in plaats van voor- en tegenstand te creëren.

Bovendien: ieder half jaar een SDE-taart van 6 miljard (!) euro. Op 1 procent van ons productieareaal is een wereld te winnen... Dus LTO, pet andersom en pak op die handschoen!

Cor de Graaf
bloembollenkweker in Sint Maartensvlotbrug

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer