Noorden+in+trek+voor+grote+zonneparken
Achtergrond
© VidiPhoto

Noorden in trek voor grote zonneparken

Bij bouwers van grote zonneparken met een vermogen van meer dan 5 megawatt is het noorden van het land in trek. De eerste grote installaties in Nederland werden gerealiseerd bij Delfzijl, Groningen en in de Noordoostpolder.

De website Zonopkaart.nl houdt met een interactieve kaart bij waar er plannen zijn voor zonneparken. In Friesland, Groningen en Drenthe zijn in totaal al tien parken gerealiseerd en 76 in ontwikkeling. Hierbij gaat het om installaties van minimaal 1 kilowatt, die ook op daken liggen.

Het Noorden liep duidelijk voorop in de ontwikkeling van zonneparken, maar andere provincies maken een inhaalslag. In Gelderland zijn al negen van dergelijke parken aangelegd, 54 locaties zijn in voorbereiding.

Ook Zuid-Holland is interessant voor bouwers van zonneparken. Alleen al in het havengebied van Rotterdam en de Nieuwe Maasvlakte staan tien projecten gepland. In totaal zijn er in de provincie 48 nieuwe zonneparken in ontwikkeling.

• Lees ook: Pas vanaf 10 hectare is zonnepark interessant

Lange baan

De uitrol van zonne-energie in Nederland gaat momenteel sneller dan netbeheerders TenneT en Enexis aankunnen. Nieuwe zonneparken bij Stadskanaal of Musselkanaal zijn daardoor al op de lange baan geschoven. De parken kunnen niet worden aangesloten op het hoogspanningsnet, omdat er niet genoeg capaciteit is om de stroom te verwerken.

In een reactie op Kamervragen heeft minister Eric Wiebes (EZK) laten weten dat er afspraken worden gemaakt over de uitbreiding van de netcapaciteit, in het Klimaatakkoord dat voor de zomer wordt gepresenteerd.

Concurrentie

Bij die onderhandelingen staan ook de concurrentie tussen voedselproductie en de bouw van zonneparken op de agenda. 'Bij het realiseren van de energietransitie is een goede ruimtelijke inpassing van de verschillende vormen van duurzame energieopwekking van groot belang', zegt Wiebes.

'Het Rijk zal dit agenderen in de sectorale tafels van het Klimaatakkoord, waaronder de tafel Elektriciteit. Daarbij zal ik ook aandacht vragen voor een zorgvuldige afweging van functies en hoe deze optimaal kunnen worden gecombineerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer