Onderzoek naar gevolgen aantasting fusarium in graan

Onderzoeksinstituut RIKILT van Wageningen UR voert een meerjarig onderzoek uit naar het correct voorspellen van de besmetting van granen met mycotoxinen als gevolg van aantasting door fusarium.

Onderzoek+naar+gevolgen+aantasting+fusarium+in+graan
© Haijo Dodde

RIKILT Wageningen UR heeft een model opgesteld dat aan de hand van - agronomische gegevens en lokaal weer - tijdig het optreden van mycotoxinen in tarwe kan voorspellen. Om dit model te testen en te verbeteren, is RIKILT op zoek naar telers die een aantal teeltgegevens (anoniem) willen vastleggen en daarnaast monsters van tarwe- of gerstkorrels willen nemen.

Het onderzoeksteam van RIKILT Wageningen UR is daarom opzoek naar akkerbouwers die dit jaar wintertarwe of zomergerst tegen. Zo kunnen de onderzoekers het model testen en verder verbeteren. Deelname kan voor het bedrijf wellicht interessante inzichten opleveren.

Vertrouwelijk

Akkerbouwers die aan het onderzoek willen meewerken, moeten een aantal teeltgegevens vastleggen en monsters nemen van tarwe of gerstkorrels tijdens de oogst. Dit monster wordt geanalyseerd op besmetting met mycotoxinen. Alle informatie wordt vertrouwelijk verwerkt en niet herleidbaar tot individuele bedrijven gebruikt.

Mycotoxinen zijn natuurlijke gifstoffen die worden geproduceerd door schimmels op gewassen in het veld of in de geoogste en bewerkte producten. Mycotoxinen zijn stoffen die van nature in voer en voedsel voorkomen en die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van dier en mens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer