'Temperatuurstijging geeft lagere graanopbrengsten'

Bij elke graad temperatuurstijging daalt de wereldwijde opbrengst van tarwe 7,4 procent en die van mais 6 procent, zo blijkt uit berekeningen van Amerikaanse onderzoekers.

%27Temperatuurstijging+geeft+lagere+graanopbrengsten%27
© Koos Van Der Spek

Bij rijst en sojabonen is het effect kleiner. Volgens de studie gaat het bij deze gewassen om een daling van gemiddeld respectievelijk 3,2 en 3,1 procent.

Regionaal zijn er behoorlijke verschillen. In sommige regio's verwachten de onderzoekers zelfs hogere opbrengsten. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn voor de maisoogsten in Frankrijk en de tarweoogsten in het noorden van China.

De onderzoekers hebben gekeken naar tarwe, rijst, mais en soja omdat deze gewassen twee derde van de calorieën voor menselijke consumptie leveren. De impact van de wereldwijde temperatuurstijging bij de productie van deze gewassen is derhalve van cruciaal belang voor behoud van de voedselvoorziening.

Klimaatakkoord

Met het klimaatakkoord van Parijs hebben de regeringen zich wereldwijd tot doel gesteld om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Als de temperatuur verder stijgt, verwachten de onderzoekers dat de groei van de opbrengsten verder vertraagt of stagneert.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers zeventig bestaande studies uit de hele wereld. De uitkomsten wijzen allemaal in dezelfde richting: de gemiddelde opbrengst van deze vier graansoorten gaat dalen.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer