'Zomergerst vaak betere keus dan zomertarwe'

Als de inzaai van wintergaan dit najaar niet is gelukt, kunnen telers overwegen om zomerbrouwgerst te telen. Volgens Agrifirm een goed alternatief in plaats van zomertarwe.

%27Zomergerst+vaak+betere+keus+dan+zomertarwe%27
© Koos v.d. Spek

Op een aantal plaatsen in Nederland is het in het najaar niet gelukt om wintergerst of -tarwe te zaaien. Het najaar was op veel plaatsen te nat en het perceel niet voldoende begaanbaar om zonder structuurschade het wintergraan te zaaien. Volgens een voorzichtige inschatting is er 5 tot 10 procent niet ingezaaid waar dit wel het plan was.

Als telers wintergraan niet hebben kunnen inzaaien, dan is vaak de voor de hand liggende keuze om later alsnog zomergraan te gaan zaaien. Op kleigrond valt de keuze vaak voor de teelt van zomertarwe, vanwege onkruidbestrijding en/of de minder scherpe kwaliteitseisen bij tarwe ten opzichte van gerst.

Opbrengsten hard gestegen

Agrifirm vraagt akkerbouwers om bij de inzaai van zomergraan de teelt van zomerbrouwgerst eens te overwegen. 'De afgelopen jaren zijn de opbrengsten van gerst hard gestegen. Een aantal jaren geleden was het ras Tipple de standaard keuze voor kleigrond en bijvoorbeeld Prestige de standaard voor zand-/dalgronden.'

De huidige standaardrassen zoals Laureate, Irina en Planet halen echter een 5 tot 10 procent hogere opbrengst, geeft Agrifirm aan. 'Daarmee ligt de opbrengst van zomergerst minstens op hetzelfde niveau als die van zomertarwe. Agrifirm realiseert in de pool al jaren onafgebroken een brouwgerstpremie die gemiddeld boven de 20 euro per ton ligt. Omdat de huidige gerstprijs dichtbij de tarweprijs ligt, is het saldo van zomerbrouwgerst dan al snel hoger.'

Naast de goede mogelijkheden voor een hoger saldo, kunnen telers zomergerst later zaaien dan zomertarwe, met behoud van opbrengst en is gerst ook meestal vroeger te oogsten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer