Graanoogst in Duitsland soms niet de moeite waard

Het Duitse Raiffeisenverband (DRV) heeft de opbrengstprognose voor graan naar beneden bijgesteld. Het DRV gaat uit van 43,8 miljoen ton. Half mei werd nog uitgegaan van 45,8 miljoen ton.

Graanoogst+in+Duitsland+soms+niet+de+moeite+waard
© Han Reindsen

De graanopbrengst zou lager uitkomen dan de 45,5 miljoen ton van vorig jaar. ‘De redenen hiervoor zijn de hoge temperaturen en het gebrek aan neerslag in de afgelopen weken in veel delen van Duitsland.

Het zou zelfs kunnen gebeuren dat de oogsten van een maaidorser op afzonderlijke gebieden niet de moeite waard zullen zijn’, zegt DRV-directeur Henning Ehlers.

Vooral het noorden en noordoosten van het land heeft te maken met hitte en gebrek en regen. In sommige regio's is in zes weken tijd geen significante neerslag gevallen. De gewassen vertonen daardoor aanzienlijke droogteschade. Dit geldt in het bijzonder voor gerst. Als het weer de komende weken aanhoudt, kan de oogst in Noord-Duitsland aan het einde van de maand beginnen.

Tarweoogst

DRV schat de tarweoogst in op 22,9 miljoen ton, ruim onder het niveau van 24,5 miljoen ton van vorig jaar. De wintergerst zou uitkomen op 8,4 miljoen ton (vorig jaar 9 miljoen ton). Rogge zou met iets meer dan 2,7 miljoen ton uitkomen op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar.

De zomergerst komt naar verwachting uit op bijna 2,3 miljoen ton. De aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar is echter uitsluitend toe te schrijven aan de aanzienlijke toename van het areaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer