Albert+Heijn+kan+telen+met+minder+middelen
Nieuws
© Peter Smit

Albert Heijn kan telen met minder middelen

Ruim een kwart van de Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap van Albert Heijn kan goed worden geteeld zonder gebruik van de 27 meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen. Dat meldt de supermarktketen op basis van proeven met telers en milieuorganisatie Natuur & Milieu.

De resultaten van een meerjarig project tussen Albert Heijn en Natuur & Milieu zijn vandaag gepresenteerd. Het doel van de samenwerking is dat vanaf 2019 geen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

De tussentijdse resultaten hebben betrekking op de eerste pilots die Albert Heijn samen met telers en Natuur & Milieu heeft uitgevoerd in het teeltjaar 2017. In die pilots is onderzocht hoe gewassen geteeld kunnen worden zonder gebruik van de 27 meest schadelijke middelen.

Van aardbei tot ui

Voor het project zijn in 2017 bij 17 van de in totaal 49 Nederlandse gewassen in het groente- en fruitschap pilots uitgevoerd. Bij aardbei, komkommer, paprika, prei, sperzieboon, tomaat, ui, peen en selderij bleek de pilot geslaagd en kan het gebruik van de schadelijke middelen worden weggelaten.

Bij courgette, rucola, boerenkool, Chinese kool en sperzieboon bleek een pilot niet nodig: daarbij werden de 27 meest schadelijke middelen al niet gebruikt. Daarmee blijkt dat in totaal ruim een kwart van de gewassen in het groente- en fruitschap al goed geteeld kan worden zonder gebruik van de 27 bestrijdingsmiddelen.

In 2018 en 2019 worden de pilots herhaald om te kijken of de resultaten standhouden. Daarnaast zijn er gewassen waarvoor nog geen pilot is uitgevoerd of waarop de eerste pilot nog niet succesvol was. Voor deze gewassen wordt in 2018 verder onderzocht hoe daar het beste zonder de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen geteeld kan worden.

'Bij veel van de gewassen blijkt een andere teeltmethode goed mogelijk'

Hoopvol

Marjolein Demmers, directeur bij Natuur & Milieu, noemt de eerste resultaten uit de pilots hoopvol. 'Bij veel van de gewassen blijkt een andere teeltmethode goed mogelijk. Maar we zijn er nog niet. Daarom blijven we hard werken om ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de rest van de gewassen aan te pakken.'

'Het is mooi dat we dit samen met Albert Heijn en de telers kunnen oppakken, die gezamenlijke betrokkenheid is belangrijk voor een succesvol resultaat', zegt Demmers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer