Afbreekbaar+middel+houdt+insect+op+afstand
Nieuws
© Eigen Foto

Afbreekbaar middel houdt insect op afstand

Een team van de Technische Universiteit van München (TUM) heeft een alternatief ontwikkeld voor insecticiden. Het biologisch afbreekbare middel houdt ongedierte op afstand zonder vergiftiging.

Traditionele gewasbeschermingsmiddelen doden insecten. Niet alleen ongedierte, maar ze brengen ook bijen en andere nuttige insecten in gevaar. Ze tasten de biodiversiteit aan in de bodem, meren, rivieren en zeeën. TUM komt met een alternatieve oplossing.

'Het gaat niet alleen om de bijen, het gaat om het voortbestaan van de mensheid', zegt Thomas Brück van TUM. 'Zonder de bijen die een verscheidenheid aan planten bestuiven, zouden onze supermarkten niet alleen vrij leeg zijn, maar in korte tijd zou het niet langer mogelijk zijn om de wereldbevolking van voedsel te voorzien.'

Controversieel

Synthetisch geproduceerde insecticiden brengen niet alleen bijen in gevaar, maar ook kevers, vlinders en sprinkhanen. Ze tasten de biodiversiteit aan in de bodem, meren, rivieren en zeeën. Hun gebruik is daarom al vele jaren zeer controversieel.

Brück en zijn team hebben nu een alternatief gevonden: het insectenwerend middel dat ze hebben ontwikkeld, is biologisch afbreekbaar en ecologisch onschadelijk. Gespoten op planten, het werkt net als muggenspray. Het verspreidt een geur die ongewenste insecten op afstand houdt.

'Met onze aanpak zorgen we voor een fundamentele verandering in gewasbescherming', zegt Brück. 'In plaats van vergif te sproeien, wat altijd ook nuttige soorten in gevaar brengt, richten we ons met dit middel bewust alleen op het ongedierte.'

Niet giftig

Uit een eerste onderzoek blijkt dat de zogenoemde CBT-Spray niet giftig is voor de plant, terwijl het effectief is tegen bladluizen. Omdat het biologisch afbreekbaar is, accumuleert het niet. De CBT-Spray heeft daarnaast een zeker antibacteriële werking. Het project werd gefinancierd door het Beierse ministerie van Economische Zaken, Energie en Technologie en de Werner Siemens Foundation.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer