Resistentie werkt niet tegen wortelbrand

Suikerbietenrassen met resistentie tegen het rhizoctoniatype dat wortelrot veroorzaakt, kunnen in het voorjaar wel aangetast worden door het type rhizoctonia dat vooral in aardappelen voorkomt.

Resistentie+werkt+niet+tegen+wortelbrand
© Nieuwe Oogst

Bram Hanse van het IRS liet gisteren tijdens de Praktijkmiddag Suikerbieten een bietenplantje zien met wortelbrand na aantasting door Rhizoctonia-solani type AG3.

'Dergelijke aantastingen kunnen ook heel goed voorkomen in resistente rassen', aldus Hanse. Hij legt uit dat de resistentie tegen rhizoctonia alleen werkt op het type dat in suikerbieten later in het seizoen wortelrot veroorzaakt.

Vijf typen in suikerbieten

De verschillende soorten Rhizoctonia solani die voorkomen zijn onder te verdelen in zogeheten anastomosegroepen (AG). Daarvan kunnen een stuk of vijf typen voorkomen op suikerbieten.

Het type AG3 veroorzaakt met name in pootaardappelen problemen met rhizoctonia, maar kan dus ook voorkomen in suikerbieten. De AG2-2 is het enige type dat naast wortelbrand in suikerbieten ook wortelrot veroorzaakt in suikerbieten.

Wegval kiemplanten

Hanse wijst erop dat rhizoctonia in het voorjaar wegval van kiemplanten tot gevolg kan hebben. Bietentelers kunnen de druk van rhizoctonia verlagen door geen waardplanten van de bodemschimmel te telen voor de suikerbieten en door te zorgen voor een goede bodemstructuur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer