Driftarm onkruidspuiten biedt mogelijkheden

In de proef geïntegreerde onkruidbeheersing in suikerbieten bij PPO-Lelystad blijkt dat het goed mogelijk is om met driftarme spuittechnieken de percelen schoon te houden.

Driftarm+onkruidspuiten+biedt+mogelijkheden
© Nieuwe Oogst

De proef is opgezet op initiatief van het IRS en Wageningen UR met als doel om te zien welke invloed de driftarme spuittechnieken hebben op het bestrijdingsresultaat.

Ook voor de onkruidbestrijding in suikerbieten geldt waarschijnlijk vanaf 2017 de verplichting om de herbiciden 75 procent driftarm toe te passen. Verder proberen de onderzoekers ook in hoeverre het mogelijk is om het aantal bespuitingen en de hoeveelheid actieve stof te beperken.

Driftarme dop vergeleken

In de proef is onder meer een standaard LDS-schema met een 75 procent driftarme dop vergeleken met een combinatie met schoffelen, een toepassing met een rijenspuit, de toevoeging van Squall, uitgevoerd met een Wingssprayer en uitgevoerd met luchtondersteunende technieken.

Zowel de standaardbespuiting als de bespuiting met een Wingssprayer is ook uitgevoerd met een 40 procent lagere dosering dan het basisadvies. Deze week tijdens de Praktijkmiddag Suikerbieten gaf Hilfred Huiting van PPO een toelichting bij de objecten.

Combi met vingerwieders

Hij vertelde dat de LDS-objecten zonder mechanische bestrijding bestaat uit drie bespuitingen. In het object LDS in combinatie met mechanisch is één bespuiting uitgevoerd en twee keer geschoffeld waarbij op de rij onkruid is verwijderd met vingerwieders.

Dit object levert daarmee een besparing van 66 procent op het middelengebruik. Deze besparing loopt bij het object met rijenspuit en schoffelen in één werkgang op tot 75 procent. Deze bewerking is twee keer toegepast. De rijenspuit bestrijkt een strook van 17 centimeter.

Mechanisch scoort voldoende

Huiting laat zien in een gang langs de objecten dat onder de omstandigheden bij PPO in Lelystad het heel goed mogelijk is om driftarme spuittechnieken toe te passen bij de bestrijding van onkruid. Ook de objecten met mechanische bestrijding scoren een voldoende.

Opmerkelijk noemt Huiting dat in het object van LDS verspoten met luchtondersteuning op dit moment het meeste onkruid te vinden is. Hij veronderstelt dat mogelijk de druppels spuitvloeistof door de hoge snelheid voor een deel van het onkruid gespoeld is.

Wingssprayer in lage dosering

Met name het object van de Wingssprayer met 40 procent onderdosering geeft een uitstekende bestrijding en zeker niet minder dan het object met Wingssprayer en een volle dosering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer