FloraHolland krijgt kar vaker op tijd bij klant

Royal FloraHolland wil de logistieke dienstverlening verbeteren. De vier vroegveildagen van dit jaar waren een goede testcase of de bloemenveiling in staat is om de kar op tijd bij de klant te brengen. 'We zijn heel tevreden', meldt de bloemenveiling.

FloraHolland+krijgt+kar+vaker+op+tijd+bij+klant
© FloraHolland

Het verbeteren van de dagelijkse dienstverlening is een van de strategische pijlers van bloemenveiling FloraHolland. De veiling heeft bij de interne logistiek steeds meer te stellen met kleinere partijen en een groter aantal transacties. Deze ontwikkeling leidde in 2017 tot problemen tijdens piekmomenten, wat zich onder andere tot grote ergernis van leden en klanten uitte in een tekort aan stapelwagens.

Tijdens de piekdagen van 2018 moest het daarom beter, was de insteek van de veiling aan het begin van het jaar. Die pieken zijn er op de vroegveildagen, wanneer FloraHolland op de exportlocaties Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg een uur eerder - om 5 uur in plaats van 6 uur 's morgens - begint met veilen. Er waren dit voorjaar vier vroegveildagen: 3 en 30 april en 7 en 22 mei.

Beter gepresteerd in 2018

Als de logistieke prestaties van deze data worden vergeleken met de vergelijkbare dagen van 2017, heeft FloraHolland in 2018 beter gepresteerd, ondanks dat het aantal transacties groter was.

Doorsnee leverde Aalsmeer 86,5 procent van de bloemen binnen de de afgesproken tijd af. In Naaldwijk was dat 72,8 en in Rijnsburg 90,8 procent. Alle percentages waren hoger dan in 2017. Bij planten waren de gemiddelde percentages ook hoger dan in 2017: Aalsmeer 80, Naaldwijk 90 en Rijnsburg 90,8.

Norm voor levering kloktransacties

FloraHolland hanteert de norm dat een kloktransactie in Aalsmeer en Rijnsburg binnen 2,5 uur en in Naaldwijk binnen 3 uur na de koop bij de klant wordt bezorgd. 'Tot vandaag is dat ons over alle transacties van 2018 op de drie exportlocaties in 95,1 procent van de gevallen gelukt', zegt Yme Pasma, Chief Operating Officer bij FloraHolland.

'Op topdagen, zoals de vroegveildagen, scoren we onder dit gemiddelde. Dan ligt onze focus meer op de eindtijd, zodat de klant in ieder geval voor een bepaald tijdstip zijn transactie krijgt geleverd.' Voor iedere locatie heeft de bloemenveiling staffels vastgesteld van aantallen transacties en een daarbij horende eindtijd. 'We communiceren de eindtijd iedere dag op basis van de verwachte hoeveelheid transacties', legt Pasma uit.

• Lees ook: FloraHolland kampt met schaarste CC-containers

'In het algemeen is het doel om het hele jaar voor 13 uur alle transacties te hebben afgeleverd. Vorig jaar lukte dat 25 dagen niet. Dit jaar, met de piekperiode achter de rug, zijn het er twee. Daarbij is het goed te weten dat op deze drukke dagen ook tot rond 12 uur wordt geveild. De meeste dagen van het jaar zijn we natuurlijk ruim voor 13 uur klaar, omdat de volumes dan lager zijn.'

Verdeling karren versneld

Volgens Pasma heeft de veiling de dienstverlening weten te verbeteren door aanpassingen in de planning, het proces en de ICT, waardoor de verdeling van de karren is versneld. FloraHolland heeft ook meer medewerkers ingezet en had meer stapelwagens ter beschikking in vergelijking met 2017.

Pasma is tevreden met de logistieke prestaties op vroegveildagen. 'Die zijn substantieel verbeterd.' Volledige tevredenheid is er echter nog niet bij de FloraHolland-man. De beschikbaarheid van stapelwagens en Deense karren laat te wensen over.

Beschikbaarheid stapelwagens niet verbeterd

'Ondanks alle maatregelen en 13.000 nieuwe stapelwagens, zien we dat de beschikbaarheid nog niet is verbeterd. De eerste bestelling van nieuwe stapelwagens voor 2019 is gedaan. We gaan de komende weken analyseren welke processen en welke trends meer wagens vragen. Op de uitkomst daarvan baseren we een vervolgbestelling.'

De bloemenveiling beoogt om van alle transacties meer dan 95 procent binnen de gestelde doorlooptijd af te leveren. Vorig jaar behaalde FloraHolland een score van 92,1 procent. De andere doelstelling is meer dan 95 procent van de partijen voor de gestelde eindtijd bij de klant te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer