FloraHolland+boekt+omzetrecord+Moederdag
Achtergrond
© FloraHolland

FloraHolland boekt omzetrecord Moederdag

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft een recordomzet gedraaid voor Moederdag. Tuinplanten waren in zwang.

In de twee weken voor de feestdag heeft de veiling voor 273 miljoen euro aan bloemen en planten afgezet. Dat is 3 procent meer dan de 265 miljoen euro van vorig jaar.

Volgens het bedrijf waren vooral kamer- en tuinplanten populair voor Moederdag. Bij de kamerplanten werd een groei van 7 procent verwezenlijkt ten opzichte van 2017, waarbij de gemiddelde prijs op hetzelfde niveau lag als vorig jaar.

'Opvallend is dat in de moederdagperiode 50 procent meer hortensia's werden afgezet in een breed kleurenscala', vertelt een woordvoerder van de bloemenveiling. De kamerplantenomzet lag de twee weken voor Moederdag op 92 miljoen euro, terwijl dat in het afgelopen jaar 86 miljoen euro was.

Moederdagomzet 52 miljoen euro

De tuinplantenverkoop bij FloraHolland lag met 52 miljoen euro ruim boven de moederdagomzet van 2017. Toen kwam de verkoopwaarde uit op 34 miljoen euro, ofwel 35 procent lager. De aanvoer van tuinplanten lag dit jaar 33 procent boven het niveau van vorig jaar, meldt de woordvoerder.

'Tuinplanten in diverse soorten en maten blijken een geliefd moederdagcadeau. Vooral de kant-en-klaarproducten zoals hangplanten, kuipplanten op een stam en arrangementen van perkplanten deden het erg goed.' Het mooie weer in de aanloop naar Moederdag werkte mee aan de gestegen tuinplantenverkoop, aldus de woordvoerder.

Minder animo voor snijbloemen

De animo voor snijbloemen was dit jaar minder dan in 2017. Aan het eind van de twee weken voorafgaand aan de feestdag, stond een totaalbedrag van 129 miljoen euro op de teller. FloraHolland zette vorig jaar met Moederdag 136 miljoen euro om.

'De aanvoer van snijbloemen was duidelijk minder, bij een vrijwel gelijkblijvende gemiddelde prijs. Vooral het aanbod van roos en gerbera was kleiner. Troschrysant en lisianthus waren daarentegen juist wel in trek', vertelt de FloraHolland-man.

Ook de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) rept van een goede Moederdag. 'De verkopen waren in alle marktsegmenten goed en zeker bij retailers', stelt directeur Matthijs Mesken van de VGB vast. 'Speciale dagen als Moederdag zijn vaker aanleiding voor bloemen- en plantenacties, niet alleen bij winkelketens en tuincentra, maar ook bij internetaanbieders. Van oudsher is het voor veel bloemisten een van de belangrijkste afzetpieken.'

• Lees ook: Vroegveilen gaat FloraHolland beter af dan vorig jaar

Welkome impuls

De feestdag was een welkome impuls voor de bloemen- en plantenhandel, zegt Mesken. In april kwam er aan de groei van de bloemen- en plantenexport een einde. In de afgelopen maand boette de sierteeltexport in vergelijking met april 2017 zo'n 2,3 procent in.

De totale uitvoerwaarde lag in de afgelopen maand op 562 miljoen euro. De cumulatieve exportomzet, die na het eerste kwartaal van dit jaar nog op een plus van 1 procent stond, viel door de tegenvallende aprilverkoop terug en stabiliseerde op 2,2 miljard euro.

Volgens Floridata, het bureau dat de exportstatistieken voor de sierteelt bijhoudt, hoeft een tegenvallende maand nog geen omslag te betekenen. 'In 2015 was de terugval in april 3,3 procent en kwam de uiteindelijke groei op 3,4 procent uit.'

Lagere snijbloemprijzen

De dataverzamelaar noemt het opvallend dat voor het eerst sinds 2016 de omzetontwikkeling bij de planten (plus 2 procent tot 800 miljoen euro) beter is dan bij de bloemen (min 1 procent tot 1,4 miljard euro. Lagere prijzen voor snijbloemen liggen ten grondslag aan deze ontwikkeling.

De voortvarendheid in het plantensegment schrijft de VGB toe aan het koude voorjaar in Noord-West Europa. In april en de aanloop naar Moederdag was er mooi weer, waardoor vooral de tuinplantenverkoop omhoog schoot.

FloraHolland bereikte het omzetrecord in twee weken. Op Hemelvaartsdag werd niet geveild. 'Hierdoor was er een iets andere omzetopbouw dan in overige jaren', meldt de veiling. De niet-veildag kwam overeen met de handel. Moederdag werd op 13 mei gevierd en Hemelvaartsdag was op 10 mei.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer