FloraHolland+kiest+voor+ledenraad
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland kiest voor ledenraad

De coöperatieve bloemenveiling Royal FloraHolland krijgt een ledenraad. De leden hebben hiermee ingestemd.

Tijdens de donderdagavond gehouden algemene ledenvergadering was 79,1 procent eens met het in leven roepen van een ledenraad. Daarmee werd de benodigde twee derde meerderheid van de stemmen gehaald.

Grotere betrokkenheid

FloraHolland wil met de ledenraad de betrokkenheid van de leden vergroten. Volgens Jack Goossens, voorzitter van de raad van commissarissen van FloraHolland, wordt zo de daadkracht en het draagvlak van de coöperatie verbeterd. 'Het instellen van een ledenraad is een historisch moment voor de coöperatie en haar leden. Hiermee zetten we een enorme stap naar meer structurele invloed van de leden', aldus de voorzitter. 'Door de ledenraad kunnen leden vanaf het begin meepraten en meedenken over cruciale veranderingen binnen het bedrijf.'

De ledenraad gaat per 2019 aan het werk. De komende maanden kunnen leden zich kandidaat stellen voor het orgaan. Een voordrachtscommissie van negen lidtelers, die is samengesteld door de raad van commissarissen, selecteert de nieuwe leden.

Goede afspiegeling

Bij de keuze voor de 40 ledenraadleden laat de voordrachtscommissie zich leiden door de individuele capaciteiten van de kandidaten. Daarnaast moet de commissie erop toezien dat de ledenraad een juiste afspiegeling wordt van het ledenbestand van FloraHolland. Daarbij wordt gekeken naar productgroepen, land en regio, omzetklasse, gebruik van klok en directe verkoop, leeftijd en geslacht.

Tijdens de algemene ledenvergadering was er kritiek dat de commissie zelf geen goede afspiegeling is. Onder de negen zijn drie rozenkwekers en ontbreken telers van belangrijke snijbloemen als chrysanten, tulpen en lelies. Desalniettemin ging de vergadering akkoord met het instellen van de voordrachtscommissie. Volgens Goossens zijn de negen vooral gekozen om hun ondernemerschap.

Lid geeft stemrecht weg

Door in te stemmen met de ledenraad hebben de leden van FloraHolland hun stemrecht weggegeven. De algemene ledenvergadering wordt nog één keer gehouden, aan het eind van dit jaar. Dan kunnen de leden zich uitspreken over de kandidaten voor de ledenraad.

De leden van de ledenraad worden voor vier jaar gekozen. Daarna is herbenoeming mogelijk voor nog eens een periode van vier jaar. Tussentijds wordt het functioneren van de leden van de ledenraad geëvalueerd. Waarschijnlijk worden hiervoor externe mensen ingehuurd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer