Gezondheid+bepaalt+helft+van+suikeropbrengst
Achtergrond
© Twan Wiermans

Gezondheid bepaalt helft van suikeropbrengst

Bietentelers met 100 procent controle over ziekten en plagen produceren tot twee keer meer suiker in vergelijking met telers die grote problemen hebben met aantastingen in hun bietengewas. De grootste uitdagingen zijn rhizomanie, vergelingsziekte en bladschimmels.

Een optimale suikeropbrengst is alleen mogelijk als een bietengewas volledig gezond is, concludeert IRS-onderzoeker Elma Raaijmakers. Zij stelde in haar inleiding tijdens het seminar over de teelt van suikerbieten dat een integrale aanpak nodig blijft om ziekten en plagen te beheersen.

Voor haar conclusies gebruikte Raaijmakers onder meer gegevens uit het grote Susy-project (speeding up sugar yield) van het IRS voor verbetering van het rendement van de bietenteelt. Uit dat onderzoek bleek onder meer dat toptelers met volledige controle over de ziekten en plagen in hun bietengewas per hectare tot gemiddeld 2,3 ton meer suiker produceerden dan de zogeheten middentelers met een hogere ziektedruk.

Aan de hand van de gegevens uit het Susy-project is berekend dat de gemiddelde opbrengst kan stijgen tot 18,2 ton suiker, als alle ziekten en plagen 100 procent worden bestreden. Maar zonder effectieve bestrijding of controle kunnen de opbrengsten dalen tot gemiddeld 7,3 ton suiker per hectare.

Preventie en schadedrempels

De belangrijkste ziekteverwekkers in suikerbieten zijn volgens Raaijmakers rhizomanie, bladschimmels en het vergelingsvirus (verspreid door bladluizen). 'Uiteindelijk moet een systeem met geïntegreerde gewasbescherming de basis worden om deze ziekten en plagen te beheersen. Daarbij gaan we uit van zoveel mogelijk preventie, het gebruik van selectieve middelen en schadedrempels, het sparen van natuurlijke vijanden en de teelt van rassen met duurzame resistenties.'

Ernst van den Ende, directeur van de Plant Science Group van Wageningen University & Research, kijkt nog verder vooruit dan het IRS en noemt de ontwikkeling van weerbare teeltsystemen voor de langere termijn noodzakelijk. 'Vanuit fundamenteel onderzoek proberen we oplossingen te bieden voor over tien jaar. Voor de suikerbietenteelt kan het IRS daar met het BeetLab op aansluiten.'

Meer, minder en beter
In onderzoek naar weerbare teeltsystemen zijn de kernwoorden volgens Ernst van den Ende van Wageningen University & Research: meer, minder en beter. Het gaat om meer productie met minder input van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie. Beter staat voor een gezonde en transparante landbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer