%27Sector+heeft+behoefte+aan+robuuste+bietenrassen%27
Achtergrond
© DIRK HOL

'Sector heeft behoefte aan robuuste bietenrassen'

Veredelaars van suikerbieten proberen productieve rassen te kweken die sterk zijn tegen ziektes en goed presteren onder stress, vertelt Rob van Tetering, directeur van SESVanderHave.

'De afgelopen dertig jaar hebben we vooral veredeld op hogere opbrengsten', aldus Van Tetering van zaadfirma SESVanderHave. 'Nu zijn we naast de productiviteit vooral op zoek naar robuuste bietenrassen. Dit zijn rassen met meer resistenties tegen ziekten en plagen, maar ook rassen die goed kunnen omgaan met kou, droogte en andere abiotische factoren.'

Samen met IRS-directeur Frans Tijink schetste Van Tetering de ontwikkeling van de bietenveredeling tijdens het IRS-seminar, bij de opening van het nieuwe BeetLab vorige week. Tijink benadrukte daar dat vanaf 2006 grote stappen zijn gezet. 'Voor een deel is de vooruitgang te danken aan de genetica, maar ook de maatregelen voor teeltverbetering die zijn doorgevoerd zijn belangrijk', zegt hij.

Volgens Tijink zitten de Nederlandse bietentelers ruim op schema om het opbrengstdoel van 90 ton suikerbieten met 18 procent suiker te realiseren (18-90). 'In twaalf jaar tijd steeg de gemiddelde hectareopbrengst in Nederland met 4 ton suiker. Dat staat gelijk aan 1.000 euro meer bietengeld per hectare', berekent de IRS-directeur.

Gezonde ambitie

Een gemiddelde opbrengst van 20 ton suiker per hectare in het jaar 2040 beschouwt Tijink als een gezonde ambitie. Het IRS verwacht dat de mate van productiegroei de komende jaren wat afvlakt. De doorbraak van de potentiële suikeropbrengst van 25 ton per hectare blijft voorlopig een droom, volgens Tijink.

Van Tetering wijst erop dat de betere kennis van het bietengenoom zorgt voor een enorme versnelling in de bietenveredeling. Toch duurt het altijd nog zes tot acht jaar voordat rassen met de gewenste eigenschappen beschikbaar zijn.

Voor verdere versnelling van de ontwikkeling pleit Van Tetering ervoor dat veredelaars op korte termijn gebruik mogen maken van nieuwe technologieën als Crispr-Cas en cisgenese. 'Zonder deze innovatieve technieken verliezen we op termijn de concurrentiestrijd met de genetisch gemodificeerde variëteiten van rietsuiker.'

IRS opent BeetLab
Vanwege de opening van het BeetLab in Dinteloord organiseerde het IRS vorige week het seminar over de ambitie van de suikerbietenteelt. Het BeetLab is een modern laboratorium voor onderzoek aan suikerbieten en cichorei. Het nieuwe onderkomen van het IRS was vroeger het bietenlosstation op het fabrieksterrein van Suiker Unie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  15° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 11°
  70 %
Meer weer