IRS+vindt+paarse+schimmel+in+suikerbieten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

IRS vindt paarse schimmel in suikerbieten

Bij de bietenkliniek van het IRS zijn van diverse percelen suikerbieten binnengekomen met violetwortelrot.

De rotte bieten met een paarse gloed ontstaan na aantasting door de bodemschimmel Helicobasidium purpureum. Deze schimmel heeft veel waardplanten, waaronder aardappelen en peen, en kan volgens het IRS jarenlang in de grond overleven.

Pleksgewijs ontstaan in het seizoen rotte bieten. Vaak is dit op zavel- of kleipercelen, op plaatsen met een verdichte bodem en een slechte structuur. Op de wortel ontstaan paarse, oppervlakkige plekken, die met een viltachtige laag zijn omgeven.

Symptomen

In het veld zijn symptomen niet snel zichtbaar. Aangetaste bieten gaan in meer of mindere mate rotten. Na de oogst zijn aan de bietenhoop de aantastingen duidelijker zichtbaar. Het IRS wijst erop dat ook bietenrassen met een resistentie tegen rhizoctonia door deze paarse schimmel aangetast kunnen worden.

Om aantasting te beperken, moet de structuur van het perceel op orde zijn, stelt het IRS. Ook kan een goede bestrijding van een waardplant als distels in alle gewassen helpen om de kans op schade te beperken.

Bewaring

Het IRS adviseert bietentelers om percelen met violetwortelrot als eerste te rooien, als er keuze is. Verder kan het rot in de bewaring uitbreiden, het advies is dan ook om aangetaste partijen zo snel mogelijk te leveren.

Voor het herkennen van verschillende soorten wortelrot heeft het IRS een interactie video op de eigen website geplaatst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer