BeetLab+helpt+suikersector+bij+uitdagingen
Nieuws
© Haijo Dodde

BeetLab helpt suikersector bij uitdagingen

Het BeetLab van stichting IRS is donderdag als onderdeel van het Cosun Innovation Center in Dinteloord officieel geopend.

Het IRS verhuisde in februari van dit jaar vanuit de oude vestiging in Bergen-op-Zoom naar de nieuwe locatie onder de rook van de suikerfabriek van Suiker Unie in Dinteloord. Het BeetLab is een modern laboratorium dat volledig is uitgerust voor onderzoek aan suikerbieten en cichorei.

De locatie van het BeetLab is de voormalige innamebunker voor de suikerbieten op het fabrieksterrein. Op de plaats waar voorheen de bietenwagens werden gelost, staan nu klimaatkamers, zijn laboratoriums ingericht voor onderzoek aan plantgezondheid en is er een speciale ruimte voor diagnostiek.

Eén van de klimaatkamers die gebruikt wordt voor onderzoek aan suikerbieten en cichorei.
Eén van de klimaatkamers die gebruikt wordt voor onderzoek aan suikerbieten en cichorei. © Haijo Dodde

Inspirerende werkomgeving

Vanwege de opening van het BeetLab organiseerde het IRS een seminar over het belang van goed akkerbouwonderzoek en de ambities voor de suikersector. Tijdens zijn inleiding feliciteerde Dirk de Lugt, voorzitter van BO Akkerbouw en voorzitter van Cosun, de medewerkers van het IRS met hun nieuwe en inspirerende werkomgeving.

'Dit onderzoekscentrum is voor Cosun een belangrijke investering in de toekomst. Het IRS bewijst al 88 jaar zijn waarde voor de teelt van suikerbieten in ons land en zal dat blijven doen. Deze nieuwe faciliteiten kan de suikersector goed gebruiken om verder te innoveren, want de uitdagingen zijn groot', stelde de Cosun-voorzitter.

Een medewerker van het IRS geeft een toelichting op de werkzaamheden in het laboratorium voor de diagnostiek.
Een medewerker van het IRS geeft een toelichting op de werkzaamheden in het laboratorium voor de diagnostiek. © Haijo Dodde

Harde kwaliteitseisen

De Lugt wijst erop dat de suikersector op dit moment op de proef gesteld wordt vanwege lage marktprijzen. Verder speelt voor de teelt de nieuwe werkelijkheid waarbij de zachte eisen van consumenten veranderen in harde gecertificeerde kwaliteitseisen.

'We moeten er alles aan doen om de bietenteelt rendabel te houden. Dat is belangrijk voor telers om iets te verdienen en voor de industrie om de aanvoer van grondstof zeker te stellen. Verder moeten we klimaatvragen beantwoorden en leren omgaan met een smaller middelenpakket', benadrukt De Lugt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer