Meer+melk+geleverd+in+oktober
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer melk geleverd in oktober

Na een toename van de melkaanvoer in september is ook in oktober meer melk geleverd dan de maand ervoor. Die maand is 1,4 procent meer geleverd dan in september.

Dat meldt ZuivelNL in haar marktbericht. Door de fors toegenomen productiviteit van de huidige melkveestapel wordt het reducerende effect van het kleinere aantal melkkoeien op de melkproductie door de fosfaatregelgeving teniet gedaan.

Over de eerste negen maanden ligt de productie in Nederland nog maar 0,7 procent onder dat van dezelfde periode in 2016.

Meer melk in EU

De EU melkaanvoer nam in september met een plus van vier procent, voor de vierde maand op rij, beduidend toe. De cumulatieve melkaanvoer lag in de eerste drie kwartalen van 2017 0,7 procent hoger dan in dezelfde periode van 2016.

Alle belangrijke zuivellanden noteerden een stijging in september. Ook in Duitsland en Frankrijk werd duidelijk meer gemolken. Daarnaast lieten met name Ierland, Italië en Polen een sterke groei zien.

Terwijl in Europa de melkaanvoer sterk toenam in september, was elders in de wereld sprake van een wisselend beeld. In Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland daalde het volume. In de VS en Uruguay nam het groeitempo beduidend af.

Sterk herstel Nieuw-Zeeland

In oktober daarentegen lieten alle genoemde landen een toename zien, hoewel de VS en Uruguay nog altijd met een vertraging van de groei kampten. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer wist zich in oktober met een plus van 2,7 procent sterk te herstellen na een natte en koude winter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer