Robotintroductiedag voor melkveehouders

Veehouders die overwegen over te stappen op een melkrobot konden dinsdag een bezoek brengen aan zes verschillende bedrijven met zes verschillende robots. Veevoerleverancier AgruniekRijnvallei bood de veehouders de mogelijkheid om naar het bedrijf van hun keuzen te gaan kijken.

Melkveehouder Ewout de Jong koos om te gaan kijken bij een Boumatic. 'We zijn aan het zoeken naar een passende robot voor ons bedrijf om het piekmoment weg te krijgen', vertelt De Jong. 'En ook de mogelijkheden om te sturen met het voeren en de melkafgifte vinden we interessant.'

Volgens de voerleverancier is het het zoeken van de balans in het rantsoen om de pens maximaal te laten werken voordat in de pens verzuring optreed. Raymond Krabbenborg: 'Dat heeft er mee te maken dat je de juiste bestanddelen van het rantsoen in de koe krijgt. Je moet er voor zorgen dat de pens en de pens bacterie maximaal draait. Daardoor worden er zoveel vluchtige vetzuren geproduceerd waar de koe melk van kan maken dat het net gezond is. Maar mankeert er wat aan het rantsoen en ga je net over de grens dan is het mis en is er kans op pens verzuring.' En dan geeft de koe een stuk minder melk omdat ze minder eten.

De Jong: 'Wij zien wel wat in deze machine, we melken zelf ook tussen de achterpoten en dat doet deze robot ook. Dat zorgt er ook voor dat de koeien de tepelbekers minder snel afschoppen.'

Op het bedrijf van de familie Halfman in Hengelo Gelderland konden de boeren een Fullwood bekijken. Melkveehouder Wim Samberg uit Winterswijk weet nog niet zeker of hij wil overstappen op een robot. Hij melkt nu nog in de melkput. 'Af is af he, een robot kan ook 's-nachts piepen en dan moet je er heen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer