Groningse+grutto+alleen+te+redden+met+extra+beheer
Nieuws
© Tienke Wouda

Groningse grutto alleen te redden met extra beheer

Natuurorganisaties en LTO Noord willen 1.250 hectare extra zwaar agrarisch natuurbeheer om in 2027 de gewenste tweeduizend broedparen grutto's te halen. Het gaat in Groningen om een areaalgroei van 15 procent.

Dat blijkt uit het Actieplan weidevogels dat ze maandag in Zuidhorn overhandigden aan provincie Groningen en de waterschappen. Volgens de twaalf partijen, waaronder Natuurmonumenten, het Groninger Landschap en Vogelbescherming Nederland is voor dit doel 30 procent groei in kerngebieden nodig en minimale stabilisatie daarbuiten. Al die maatregelen kosten 3 miljoen euro extra, waarvan 1 miljoen structureel.

De populatie grutto's moet met ruim 10 procent groeien, vinden de organisaties. Van de huidige 1.800 bevinden zich ongeveer 1.000 in de weidevogelkerngebieden en ongeveer 800 daarbuiten. 40 procent van de grutto's en nog een aanzienlijk hogere percentages van kievit, scholekster en gele kwikstaart zit buiten de kerngebieden. De organisaties willen daarom toe naar een weidevogellandschap van kerngebieden en schillen om deze gebieden heen.

Openheid

Ook de gebiedsinrichting moet beter. De openheid en vochttoestand laat op verschillende plekken te wensen, blijkt uit het rapport. Het reddingsplan roept boeren met agrarisch natuurbeheer op storende beplanting als ruilverkavelingsbosjes dan ook te verwijderen of kort te houden. 'Dat is soms lastig uit te leggen', stelt opsteller van het rapport Paul Terwan. 'Maar het scheelt ook in het terugbrengen van de predatie.

Voorzitter Freek Nieuwenhuis van Collectief Groningen West is optimistisch over de doelen, ondanks de predatie. 'Er worden eieren en vogels opgevreten, maar er is nog toekomst. Bovendien maakt elk collectief een predatiebeheerplan. ' Zo telde hij half april op zijn perceel 21 nesten, waarvan er 1,5 week lager nog twee over waren. 'We hebben vraatsporen van de steenmarter gevonden.' Maar onlangs zag hij ook weer jonge tureluurs in de onderwal.

Drone

Nieuwenhuis ziet ook kansen om extra nesten te beschermen met inzet van de weidevogeldrone, waarmee sinds dit jaar wordt gevlogen in Groningen. Het apparaat kostte 30.000 euro. Vijf dronepiloten zijn inmiddels opgeleid. Met de drone kunnen eieren sneller worden gevonden. Op een ochtend vliegt hij zo over 30 tot 40 hectare, geven de piloten aan. Bovendien vindt het apparaat ook nesten in hoog gras.

Gedeputeerde Henk Staghouwer roemt de samenwerking tussen de organisaties. Hij kon wat betreft financiën nog geen toezeggingen doen. 'Wie dacht dat ik hier met een zak met geld zou kon heeft pech. Maar ik ga wel op zoek naar mogelijkheden voor extra middelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer