Steun voor weidevogelbeheer op braakliggend mais

De Noardlike Fryske Wâlden steunen dit jaar voor het eerst boeren die een strook maisland braak laten liggen. Het collectief hoopt hier met name meer kieviten mee te trekken.

Steun+voor+weidevogelbeheer+op+braakliggend+mais
© Persbureau Noordoost

Volgens voorzitter van de Noardlike Fryske Wâlden Albert van der Ploeg biedt braakliggend land een aantrekkelijk leefgebied voor weidevogels om te foerageren en nestelen. 'Daar waar de grutto zich graag in grasland verstopt, heeft een kievit juist zicht nodig. Wanneer het land braak ligt hebben de vogels voldoende rust om hun jongen groot te brengen.'

Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen voor dit type beheer binnen, geeft Van der Ploeg aan. Om in aanmerking te komen moeten de stroken grond onbewerkt blijven, en er moeten ten minste tien weidevogels aanwezig zijn om een vergoeding te kunnen krijgen.

Kiekendief

De voorzitter stelt dat er dit jaar met name in weidevogelconcentratiegebieden dit jaar 'behoorlijk veel weidevogels' zitten. Hij maakt zich wel wat zorgen over de toename van de bruine kiekendief die de kuikens als mooie prooi ziet. 'We hopen dat dat goed gaat.' Het collectief merkt dat het de vos goed buiten de gebieden kan houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer