Alders+stapt+op+als+Nationaal+Co%C3%B6rdinator+Groningen
Nieuws
© DIRK HOL

Alders stapt op als Nationaal Coördinator Groningen

Hans Alders stopt als Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Hij heeft geen vertrouwen meer in de samenwerking met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Struikelblok is de versterkingsaanpak van woningen in het aardbevingsgebied. De regio pleit vanuit het oogpunt van veiligheid voor continuïteit van het versterken van woningen. Wiebes wil met onmiddellijke ingang de engineering van woningen en gebouwen stopzetten.

• Lees ook: Wiebes laconiek over vastlopen gasoverleg

Als reden voert Wiebes aan dat hij eerst wil onderzoeken of er minder bevingen voorkomen doordat er minder gas wordt gewonnen en in 2030 de gaskraan helemaal dicht gaat. Een eenzijdig besluit vindt Alders. 'Het is een stap die geweld doet aan alles wat er gesteld is over de samenwerking', stelt Alders in een verklaring.

Samenwerking

De NCG is een samenwerking van twaalf Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen en de Rijksoverheid. Hans Alders gaf sinds drie jaar leiding aan dit samenwerkingsverband.

Volgens Alders is het steeds minder het geval dat 'we er samen voor staan en samen besluiten'. 'Het maakt het buitengewoon moeilijk om uit te blijven stralen dat de NCG is van de Groninger gemeenten, provincie Groningen en het rijk en daarbij geloofwaardig te blijven', schrijft hij.

Vertrouwen herstellen

'Veel van de nu genomen besluiten staan haaks op wat ik met bewoners heb afgesproken op basis van het Programma Aardbevingsbesteding en Kansrijk Groningen', geeft Alders aan. 'Ik kan mijn afspraken niet meer nakomen. Hoe kan ik vertrouwen herstellen als ik mijn afspraken niet na kom? Voor mij zelf geldt dat daarmee mijn integriteit in het geding is.'

'Op tal van momenten heb ik door de zure appel heen gebeten, omdat ik meende resultaten te kunnen boeken voor de bewoners en kon staan voor de medewerkers van de NCG. Tot mijn spijt heb ik dat geloof verloren', besluit Alders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer