Afwikkeling+bevingschade+vraagt+meer+tijd
Nieuws
© Eigen Foto

Afwikkeling bevingschade vraagt meer tijd

Agro-experts vragen bij minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat uitstel voor de afhandeling van oude mijnbouwschades. Voor 1 juli lukt het niet om alle schademeldingen van boeren en tuinders 'naar genoegen' op te lossen.

Nog vierhonderd schademeldingen liggen open. Voor het merendeel van deze schades heeft het agroteam meer tijd en geld nodig. Bovendien mist het team voldoende agro-experts om tot een vlotte afhandeling te komen, stelt agro-expert Folkert Alkema van Centrum Veilig Wonen. 'Het vinden van mensen die naast bouwtechnisch ook agrarische en juridische kennis hebben is lastig. Zeker als het gaat om zo'n korte tijd.'

Met twee collega's wikkelt hij oude boerenschades af die tot 31 maart 2017 zijn gemeld. Schades die na die datum zijn gemeld, vallen onder het nieuwe schadeprotocol.

Groen licht

Ongeveer 150 meldingen van de oude schades wachten op groen licht van gemeenten voor sloop en nieuwbouw of onderzoek naar de mogelijkheden hiervan. Deze boeren en tuinders doen mee aan het Groninger Schuren en Stallen-programma. Voor de resterende 250 schadegevallen wenst het agroteam miljoenen euro's extra om deze schades 'duurzaam' te kunnen oplossen.

Deze schades betreffen vooral scheve achtergevels. Het agroteam gaat langs al deze boeren om te horen wat hun wensen zijn. 'Dat is intensief. Maar je praat wel over een bedrijf, dat is heel anders dan een rijtjeswoning. Laatstgenoemden hebben vaak niet voldoende geld om te slopen en nieuw te bouwen. Wij willen zorgen voor een goede relatie en verstandhouding met de boer, maar willen ook de schade goed en duurzaam herstellen'

Paardenstal

De problemen zijn mede ontstaan doordat het veelal om oudere schuren van soms 150 jaar oud gaat. 'De inpandige paardenstal is gesloopt, waardoor de achtergevel geen verbinding meer heeft met de schuur.'

Het gros van de boeren wil niet meebetalen aan een verbeterde, nieuwe gevel

Folkert Alkema, agro-expert van Centrum Veilig Wonen

Om voor deze boeren een goede oplossing te vinden is het volgens het agroteam wenselijk om de hele achtergevel te vernieuwen. Dat kost zo'n 60.000 euro per gevel. 'Wanneer we de scheuren gaan repareren, dan weet je dat de boeren over een jaar weer bellen met schade. Dat blijft terugkeren.'

Foto: Folkert Alkema
Foto: Folkert Alkema © Eigen Foto

Dat betekent wel dat Alkema van de boeren wat coulance vraagt. 'Het gros wil niet meebetalen aan een verbeterde, nieuwe gevel. Ze willen ook nog dat kleine scheurtjes in een muur worden hersteld. Maar het moet van twee kanten komen om tot overeenstemming en uitvoering te kunnen komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer