Wie zullen we aan de riek rijgen?

Wat hebben de Groninger aardbevingen en klimaatverandering gemeen? Alles! Beide komen voort uit ons gedrag.

Wie+zullen+we+aan+de+riek+rijgen%3F
© Fotopersburo Busink

Begin dit jaar demonstreerden Groningse boeren en burgers met trekkers in Den Haag tegen de scheuren in hun huizen en boerderijen. Die schade is ontstaan door aardbevingen, het product van de gaswinning door onder andere NAM en Shell. In een van de boerenprotesten viel me een foto op met hooivorken en een vlag met een riek.

De hooivork; het symbool van boerenprotest. Vorig jaar plaatsten wij spandoeken langs de A16 van Dordt naar Breda, als actie tegen de gewasverzuipende weersextremen door klimaatverandering. Ik had een hooivork in het frontgewicht van mijn trekker geplaatst.

Vroeger als een heerser zich misdroeg, kwam het volk van honger en ellende in opstand, trokken de boeren met riek en zeis op tegen de tiran. Soms werd deze letterlijk aan de riek geregen. De orde werd hierna door de machthebbers rap hersteld, onder andere door een paar oproerkraaiers op te knopen. De macht snapte door dit alles dat hij niet onkwetsbaar was, dat hij zich niet alles kon veroorloven.

Ik stel voor dat wij boeren na twee decennia gewasschade de staat aanklagen

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschenhoek

Een goede leider is een dienaar van zijn volk. Zo niet, dan joeg men die weg. Zo ook in 1581, toen wij als eerste natie onszelf als volk bestuurden. We zwoeren via het Plakkaet van Verlatinghe de koning van Spanje af. Uniek in die tijd. De huidige vrije wereldorde is er een voortzetting van.

Toen Obama in 2009 in de Verenigde Staten aan de macht kwam en de bankencrisis op zijn hevigst was, riep hij de graaibankdirecteuren met hun gigabonussen op het matje. De banken lagen aan het staatsinfuus. Hij plaatste hen in een ruimte en bood hen één glaasje water aan. Dat waren de hoge, intussen diep gevallen heren niet gewend. Er volgde gesputter.
Dit zinde Obama niet en hij zei: 'Ik ben de enige die tussen jullie en de hooivorken staat.' Hij bedoelde dat hij tussen de bankbazen en het gewone, boze volk stond, wijzend naar de geschiedenis.

Als je willens en wetens schade aan eigendommen en ellende bij anderen veroorzaakt voor eigen gewin, ben je crimineel bezig. Dan verdien je dat je de hooivorken tegen je krijgt. Ik stel voor dat wij boeren na twee decennia gewasschade de staat aanklagen, zoals Urgenda deed vanwege het klimaat (en won).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer