Overleg+versterking+bevingsgebied+loopt+vast
Nieuws
© Dirk Hol

Overleg versterking bevingsgebied loopt vast

Het overleg tussen minister Eric Wiebes, provincie Groningen, tien gemeenten, de Groninger Bodem Beweging en het Gasberaad over de versterking van huizen en gebouwen in het aardbevingsgebied is vastgelopen.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat liet dinsdagavond in een brief weten de noodzaak van versterking van woningen en gebouwen waar nog geen versterkingsadvies is afgegeven opnieuw te bekijken. Dit omdat volgens hem door het dichtdraaien van de gaskraan het risico op het aantal bevingen afneemt.

• Lees ook: Boeren Groningen: tempo maken met schadeafwikkeling

De regio vindt dat verder uitstel van deze gestarte versterkingsaanpak schadelijk is voor het vertrouwen. De partijen hechten veel waarde aan dat bewoners die in het lopende versterkingsproces zitten duidelijkheid krijgen en dat de gemaakte afspraken over de versterking worden nagekomen.

Dreiging

'De recente berichten van het KNMI, bij het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer van 17 mei, over de mogelijke zwaarte (5.0 schaal van Richter) en de langjarige dreiging op aardbevingen onderstrepen waarom de versterking moet worden doorgezet. Ook de langjarige voortdurende onzekerheid voor bewoners is niet meer te rechtvaardigen', schrijven zij.

De provincie en de tien aardbevingsgemeenten gaan vandaag met elkaar in spoedoverleg om zich te beraden op de ontstane situatie en de door de regio te nemen volgende stappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer