Aziatische+bosmug+op+Flevolandse+kuilhopen
Nieuws
© Twan Wiermans

Aziatische bosmug op Flevolandse kuilhopen

Veehouderijbedrijven in Flevoland worden onderzocht op aanwezigheid van de Aziatische bosmug. Het exotische insect was al massaal aanwezig in Lelystad, maar is nu ook in het omringende landelijke gebied aangetroffen.

Afgelopen najaar kwam naar buiten dat in Lelystad een populatie van duizenden bosmuggen leeft. Naar nu bekend is geworden, zijn de insecten in oktober ook gevonden op een veehouderijbedrijf en een volkstuincomplex in Zeewolde.

Inmiddels zouden al bij vijf veehouderijbedrijven in Zeewolde en Lelystad larven van de Aziatische bosmug zijn aangtroffen. Ze bevonden zich in stilstaand water in autobanden die op kuilhopen liggen.

Geen banden op kuilhoop

De NVWA adviseert veehouders in Flevoland om hun kuilhopen voor ruwvoer niet langer af te dekken met autobanden. Drie jaar geleden dook de Aziatische bosmug voor het eerst op in Nederland, op een volkstuincomplex in Lelystad.

De Aziatische bosmug is hinderlijk omdat deze overdag steekt, maar volgens de NVWA is de mug niet gevaarlijk. De kans dat de bosmug in Nederland ziekten overbrengt zou erg klein zijn.

Het platform Stop Invasieve Exoten bestrijdt dat. 'Ze kunnen in het laboratorium allerlei virussen overdragen. En als dat in het lab kan, kan dat in het veld ook', zei woordvoerder Wilfred Reinhold eerder tegen de NOS.

Niet tegen te houden

In antwoorden op Kamervragen gaf minister Carola Schouten (LNV) enkele weken geleden aan dat de permanente vestiging van exotische insecten op lange termijn niet is tegen te houden. Het overheidsbeleid is er volgens haar op gericht om 'de vestiging van deze exoten in Nederland zo lang mogelijk uit te stellen'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer