Landbouwministerie+steunt+insectenexporteurs
Nieuws
© NGN

Landbouwministerie steunt insectenexporteurs

Het ministerie van LNV gaat de exporteurs van insecten helpen bij het omgaan met veterinaire handelsbarrières in landen buiten de EU. Minister Carola Schouten laat dat weten in antwoord op Kamervragen van Tjeerd de Groot (D66).

Aanleiding voor de vragen waren de ervaringen van een Nederlands bedrijf dat een grote order uit Zwitserland voor krekels en meelwormen de mist in zag gaan. De NVWA wilde wel de benodigde exportcertificaten verstrekken, maar de Zwitserse autoriteiten bleven lang onduidelijk over de daar geldende regels en eventuele aanvullende voorwaarden.

Toen de insecten uiteindelijk mochten worden geleverd, was de insectenkweker failliet. Voor De Groot was dat aanleiding om vragen te stellen over het feit dat onduidelijke regelgeving de ontwikkeling van de insectenkweek in de weg lijkt te zitten.

Veel wetgeving

Schouten geeft aan dat zowel in Nederland als in Europa veel voorschriften bestaan die het kweken van insecten en de afzet ervan raken. 'Ondernemers dienen zich er goed van bewust te zijn dat zij moeten voldoen aan bestaande Europese en nationale wetgeving op het terrein van voedselveiligheid, diergezondheid, leefomgeving en exportcertificering.'

De overheid werkt al langer samen met de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik) om juridische knelpunten op te lossen en ruimte te geven voor de ontwikkeling van deze sector. Zo is het onder meer gelukt om in Brussel een verordening te laten vaststellen die het mogelijk maakt om insecten als voer in de visindustrie te gebruiken.

Voedzaam alternatief

Minister Schouten geeft aan dat ze insecten beschouwt als een 'voedzaam' alternatief. Bovendien is de impact op de planeet veelal lager dan die van vlees. 'De kweek van insecten kan bijdragen aan de transitie naar een kringlooplandbouw', laat ze De Groot weten.

De bewindsvrouw zegt toe dat haar ministerie 'op korte termijn' in gesprek gaat met de Venik over het verkrijgen van exportcertificaten en over veterinaire handelsbarrières waar bedrijven mee worden geconfronteerd bij export naar derde landen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer