Vernieuwingsslag biologische glastuinbouw

Het driejarige vernieuwingsproject Greenresilient is onlangs in acht landen van start gegaan. Het EU-onderzoeksproject zoekt naar een meer agro-ecologische benadering in de biologische glastuinbouw.

Vernieuwingsslag+biologische+glastuinbouw
©

De klemtoon van project Greenresilient verschilt per deelregio. In het Middellandse Zeegebied mikken ze op verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, bijvoorbeeld op minder inzet van koper als schimmelbeheerser. In Noordwest-Europa ligt de focus op energiezuinige systemen om te produceren bij lage buitentemperatuur en weinig natuurlijk licht.

Jaarrond kwaliteitsvolle en smaakvolle groenten halen uit tuinbouwkassen is technisch gezien een hele uitdaging, zeker als je mikt op onverwarmde of energiezuinige serres of polytunnels, en als je een productiesysteem wil dat tegelijk duurzaam, lokaal, en agro-ecologisch is.

Stabiele productie

Greenresilient gaat helpen om de hoge en stabiele productie te houden, maar met een lagere impact op het milieu. Daarvoor worden robuuste, lokaal aangepaste agro-ecosystemen ontworpen voor de biologische glastuinbouw. In vijf landen (Frankrijk, Italië, Denemarken, Zwitserland en België) zijn er experimenten gepland, op praktijkbedrijven en praktijkcentra.

Het systeem dat telers nu doorgaans hanteren, wordt vergeleken met meer innovatieve teeltsystemen gebaseerd op meer diversiteit in de vruchtwisseling en een set van agro-ecologische maatregelen die een grotere functionele biodiversiteit moeten bewerkstelligen.

Multidisciplinair

Het Italiaanse CREA (Raad voor Landbouwonderzoek en Economie) coördineert het project. Projectcoördinator Fabio Tittarelli: 'Greenresilient werkt erg multidisciplinair: specialisten landbouwkunde, plantkunde, agro-ecologie, bodemchemie, entomologie en plantenziekten uit twaalf onderzoekcentra in acht Europese landen zijn betrokken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer