Tomaten in verpakking van olifantsgras

Het winkelende publiek kan vanaf deze week tomaten in verpakkingen van olifantsgras kopen. Hiermee bewijzen zij het milieu een dienst, want olifantsgras (waarvan de vezels vibers worden genoemd) heeft allerlei ecologische voordelen.

Tomaten+in+verpakking+van+olifantsgras
© Nieuwe Oogst

Olifantsgras neemt vier keer zoveel CO2 op per hectare dan een bos met bomen. Na de oogst wordt het gras omgezet tot grondstof voor verpakkingsmateriaal en is het uitstekend te gebruiken in bestaande productieprocessen. Ook zijn de verpakkingen composteerbaar. Dat betekent dat een bakje van vibers (herkenbaar aan het kiemplantlogo) gewoon bij het GFT-afval kan.

Jan-Govert van Gilst, de man achter het bedrijf Vibers, vertelt dat er veel belangstelling is voor het nieuwe materiaal. 'Zowel supermarkten, producenten en de verpakkingsindustrie hebben veel interesse in deze bijzondere verpakking. Vibers is namelijk een prima alternatief voor plastic verpakkingen en gemakkelijk te gebruiken door de industrie met bestaande machines', zegt hij.

Alternatief voor beton

Naast verpakkingsmaterialen wordt nu gewerkt aan het 3D-printen van een op vibers gebaseerd alternatief voor beton. Natuurlijke grondstoffen en hightech komen hier samen. Ook zijn er sinds enkele maanden al consumentenproducten, zoals opbergbussen voor in de keuken, gemaakt van vibers.

Nu de ontwikkelfase is afgerond en de eerste producten in de winkel liggen, is de blik op de toekomst gericht. Samen met ABN Amro is een groeiplan ontwikkeld om de productie op te schalen. De bank stimuleert ondernemers om te kijken naar circulaire bedrijfsmodellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer