Virus+sluipwesp+maakt+biologische+bestrijding+lastig
Nieuws
© Koppert Biological Systems

Virus sluipwesp maakt biologische bestrijding lastig

Virussen van sluipwespen kunnen sluipwespenlarven beschermen tegen het afweersysteem van de rups en planten beschermen tegen rupsen. Maar de virussen verraden sluipwespen ook aan hun vijanden. Dergelijke virussen maken de toepassing van biologische bestrijding daardoor extra ingewikkeld.

Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research. Zij hebben dit nieuwe inzicht onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. De onderzoekers bekeken het effect van een virus dat in een sluipwesp leeft, op de biologische bestrijding van koolwitjes door die sluipwesp.

De effecten van het virus bleken heel divers en complex. Ten eerste zorgt het virus ervoor dat het afweersysteem van de rups de sluipwesplarven die in de rups groeien, ongemoeid laat. Daardoor kunnen de larven goed uitgroeien, volwassen worden en voor nageslacht zorgen.

Speeksel

De onderzoekers zagen ook een heel ander effect. Als het virus van de sluipwesp in de rups van het koolwitje actief wordt, verandert de enzym-samenstelling van het speeksel van de rups. Die verandering beïnvloedt de koolplant waarvan de rups eet.

De veranderde samenstelling van het speeksel van de rups zorgt er voor dat de koolplant bepaalde geurstoffen gaat aanmaken. De onderzoekers ontdekten dat die geurstoffen twee effecten hadden. Koolmotjes vinden de planten minder aantrekkelijk om er eitjes op te leggen.

Aantrekkelijk

Tegelijkertijd werden de geurstoffen van de planten extra aantrekkelijk voor de natuurlijke vijand van de sluipwespen: sluipwespen die hun eieren in de sluipwespen van de rupsen leggen (ook wel hypersluipwespen genoemd).

Dat laatste effect zou nadelig kunnen uitpakken voor de biologische bestrijding van koolwitjes met sluipwespen. De natuurlijke vijanden van de sluipwesp zullen er namelijk voor zorgen dat er minder sluipwespen komen.

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer