Onderzoek+toont+verschillen+biologisch+en+gangbaar+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Onderzoek toont verschillen biologisch en gangbaar aan

Na een herziene analyse van het meerjarig onderzoek in Vredepeel, naar opbrengsten van biologische en gangbare proefvelden, blijken er toch verschillen tussen de twee te bestaan. Dat meldt Wageningen UR (WUR).

Wageningen UR bracht februari dit jaar naar aanleiding van dit onderzoek het nieuws naar buiten dat de biologische landbouw na dertien jaar evenveel jaarlijkse opbrengst oplevert als gangbare landbouw, maar met minder mest en minder uitspoeling van schadelijke meststoffen naar het grondwater.

Inconsistenties in onderzoek

Deze conclusie klopt niet, zegt een woordvoerder van Wageningen UR. 'Andere onderzoekers van de WUR zagen in de publicatie van toen inconsistenties in de aanpak van het onderzoek en de interpretatie van de resultaten. Daarom analyseerden zij opzet en resultaten nogmaals. Hieruit bleek dat niet alle dertien jaar dezelfde gewassen geteeld zijn: in de beginjaren was er meer suikerbiet geteeld en in de latere jaren meer mais.'

Hierdoor leek het alsof de opbrengsten van biologisch gemiddeld gezien omhoog gingen, maar per gewas was dit niet zo. In een vergelijking tussen de systemen over latere jaren, tussen 2011 en 2016, waarbij alle jaren dezelfde gewassen geteeld werden, bleef het verschil tussen biologisch en gangbare landbouw in Vredepeel constant op 20 procent. 'Dat percentage is in overeenstemming met alle recente zogenaamde meta-analyses en studies die een aantal eerdere studies combineren, die het verschil tussen conventionele en gangbare landbouw analyseerden', aldus de woordvoerder.

Grondwaterstand

Daarnaast bleek uit verdere analyse dat in het onderzoek in Vredepeel de bodem van de biologische proefvelden andere eigenschappen had dan de bodem van de niet-biologische velden. Er was een andere grondwaterstand en de biologische proefvelden hadden van origine meer organische stof. Dit kan ook hebben meegespeeld bij de lagere nitraatuitspoeling. De onderzoekers publiceren hun nieuwe analyses en bevindingen over het meerjarig onderzoek in Vredepeel in het tijdschrift 'Agriculture, Ecosystems and Environment.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer