Grotere plantafstand stimuleert miscanthus

Een grote plantafstand geeft meer kans aan miscanthus om zich te ontwikkelen, zowel bovengronds als ondergronds, zo blijkt uit onderzoek.

Grotere+plantafstand+stimuleert+miscanthus
© agro-chemie.nl

Dat staat in het artikel 'Nieuwe inzichten in proefveldonderzoek miscanthus' in vakblad Management & Techniek

In een tabel is te zien dat het bovengrondsgewicht per plant 89 gram is bij een plantafstand van 32 centimeter, maar bijna 245 gram bij 57 centimeter. Voor het ondergrondsgewicht geldt een gewicht van respectievelijk 0,59 en 3,77 kilo per plant.

Aanplant

Daarbij wordt opgemerkt dat het verschil per hectare in opbrengst wel uitgemiddeld wordt door het grotere aantal planten bij een dichtere aanplant.

Conclusie is dan ook dat een aanplant met ruimere afstanden mogelijk economisch interessanter is, omdat met minder plantmateriaal evenveel biomassa wordt verkregen. Verder onderzoek moet bevestigen dat dit de volgende jaren standhoudt.

Onkruid

Ook blijkt dat miscanthus een duidelijke groeivermindering laat zien door onkruiddruk. Verder kan de teelt resulteren in een aanzienlijke opbouw van ondergrondse organische stof.

De grassoort miscanthus kan dienen als groene brandstof, maar ook als groene grondstof voor bijvoorbeeld veevoer en bouwmaterialen. Proefveldonderzoek levert nieuwe inzichten op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer