NVWA+treft+niet+meer+quarantaineorganismen+aan
Nieuws
© Dirk Hol

NVWA treft niet meer quarantaineorganismen aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij importinspecties van plantaardige producten in 2017 bijna net zo veel schadelijke organismen aangetroffen als het jaar ervoor.

Dat blijkt uit het rapport 'Fytosanitaire signaleringen' waarmee de NVWA jaarlijks een beeld geeft van de plantgezondheid in Nederland. De NVWA voert importinspecties uit om te voorkomen dat voor planten schadelijke insecten, schimmels, bacteriën, aaltjes en virussen, ofwel quarantaineorganisamen, zich in Nederland en andere landen van de Europese Unie vestigen.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 350.000 zendingen planten en plantaardige producten aangeboden voor importinspectie. In 2017 trof de NVWA bij deze inspecties 358 schadelijke organismen aan. In 2016 waren dat er 337 en in 2015 was het aantal 311.

Ernstige schade

Voorbeelden van schadelijke organismen zijn Phyllosticta citricarpa (de veroorzaker van Citrus Black Spot), de tabakswittevlieg die bij paprika- en tomatenplanten ernstige schade kan veroorzaken, en rupsen van de katoenuil of de leggerrups die schade kunnen veroorzaken aan groenten, fruit, bloemen en andere landbouwgewassen.

Bij inspecties van bloemen en uitgangsmaterialen heeft de NVWA vorig jaar minder schadelijke organismen aangetroffen. Dit aantal is gedaald van 174 in 2016 naar 109 in 2017.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer