Lokaal veel overlast door kraaien en kauwen

De populatie van kraaien en kauwen in Gelderland blijft licht stijgen. Dat zegt secretaris Erik Koffeman van de faunabeheereenheid Gelderland. Door verplaatsing van populaties kan er lokaal soms veel overlast zijn.

Lokaal+veel+overlast+door+kraaien+en+kauwen
© William Hoogteyling

Hij reageert daarmee op het bericht dat lokale wildbeheereenheden in het Land van Maas en Waal in De Gelderlander naar buiten brachten. In het gebied zou het aantal van deze vogels de spuigaten uitlopen.

Koffeman: 'de overlast van kraaien en kauwen is al jaren erg groot. Ze staan ook al jaren op de landelijke vrijstellingslijst. Er mag jaarrond op gejaagd worden.'

Lichte stijging

Er is volgens hem geen sprake van een explosieve toename, 'maar de populatie is wel licht stijgend. Lokaal kan de overlast soms wel flink toenemen doordat populaties zich verplaatsen. Dat kan ook komen door andere gewaskeuzes in een gebied. Kauwen leven in groepen, kraaien leven meer solitair. Maar de een- en tweejarige kraaien leven ook in grote groepen.'

De kraaien- en kauwenstand lijkt lastig te beheren. Volgens regiomanager Ger van Hout van de Jagersvereniging lastig zijn er een aantal beperkingen. 'Er mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang op gejaagd worden, maar vaak zijn ze al actief voor zonsopgang. Bovendien is het heel lastig om een vergunning te krijgen voor een kraaienvangkooi. Dan moet er echt bewezen schade zijn.'

Jaarlijkse toename

Voorzitter Jan van Lent van ZLTO Land van Maas en Waal ziet de laatste jaren wel degelijk een toename van de kraaien- en kauwenproblematiek in zijn regio. 'Per jaar zie je het eigenlijk toenemen. Het wordt er zeker niet minder op. Ze geven veel schade in het fruit, maar ook in maiskuilen. Ze prikken het plastic open.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer