Bijna+helft+voedingsmiddelen+bevat+middelenresten
Nieuws
© pixabay

Bijna helft voedingsmiddelen bevat middelenresten

Bij de gangbare landbouw bevat 44,5 procent van de voedingsmiddelen resten van gewasbeschermingsmiiddelen. Dat meldt het Europese voedselwaakhond EFSA op basis van een analyse van de jaren 2013, 2014 en 2015.

De maximaal toelaatbare limiet werd overigens in enkele procenten van de gevallen overschreden. EFSA maakt die conclusie op basis 28.912 monsters van conventioneel voedsel in de Europese Unie, Noorwegen en IJsland. Hierbij bleek dat in 1,2 procent van de monsters de maximaal toelaatbare limiet werd overschreden.

Van de 1.940 biologische voedingsmonsters bevat 6,5 procent (126 monsters) kwantificeerbare residuen van een of meer gewasbeschermingsmiddelen. Hierbij kwam 0,2 procent van de monsters boven de maximaal toelaatbare limiet uit.

Ingevroren en gekoeld

De EFSA onderzocht verse, ingevroren of gekoelde voedselproducten. Daarbij gaat het om appels, aubergines, bananen, bonen met peulen, broccoli, wortelen, komkommers, sluitkool, prei sla, mandarijnen, perziken (inclusief nectarines), haver, sinaasappels, peren, erwten zonder peul, paprika (zoet), aardappelen, rijst, rogge, spinazie, aardbeien, tafeldruiven, tomaten en tarwe.

Omdat ook grondstoffen voor diervoer hierin zijn meegenomen, werd verder gekeken naar eieren, koemelk, levers van herkauwers varkens en pluimvee en varkens- en pluimveevlees.

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  50 %
Meer weer