Zachtfruitsector wil naar bedekte teelt

Hoe moeten aardbeien binnenkort worden gehouden: in de volle grond of onder stellingen of in kassen? De handel wil de zekerheid van constante levering en kwaliteit. En dat is in de volle grond moeilijker, omdat de uitval dubbel zo hoog is als bij de bedekte teelt.

'Aardbeien die onder een bescherming hangen, hebben nooit de rechtstreekse neerslag op de vrucht', vertelt aardbeienkweker Mark van Aert uit Zundert. 'Op die manier is de kans dat daar goede producten vanaf komen groter. Dan loopt handel daarmee minder risico en risico kost geld.'

Donderdagavond was de aftrap van fruitport West-Brabant. De zachtfruitsector wil daarmee de huidige positie minstens behouden, maar liever nog versterken. Van Aert is nauw betrokken bij de plannen. 'Dit plan is, na een onderzoek van de ZLTO, in deze regio en bij heel veel telers breed gedragen.'

'Ik hoef niet helemaal van de vollegrondsteelt af, maar wil wel een economisch rendabel bedrijf houden', vervolgt Van Aert. 'Dus als de handel en dus de consument, voor de bedekte teelt meer wil betalen, terwijl de vollegrondsaardbei minder wordt betaald, moet ik afwegingen maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer