LTO-lid wil voorkeursladder bij zonnepark

Een meerderheid van de LTO-leden in Noord-Nederland is het eens met het voorstel van LTO Noord om de voorkeursladder te hanteren voor zonneparken.

LTO%2Dlid+wil+voorkeursladder+bij+zonnepark
© Twan Wiermans

Van de bijna vijftig leden die hebben gereageerd, steunt 35 procent volmondig het standpunt dat zonnepanelen vooral op agrarische gebouwen thuishoren.

Als dat niet meer kan, volgt een combinatie met een niet-agrarische functie zoals bedrijventerreinen, een geluidswal of een wegberm.

Plaatsingsruimte

Wanneer die plaatsingsruimte vol is, kan een zonnepark worden ingericht op de agrarische bouwkavel, stelt LTO Noord.

Pas als de eerste drie mogelijkheden zijn uitgeput, kunnen onder voorwaarden zonnepanelen worden geplaatst op landbouwpercelen.

Agrarische bestemming

Volgens LTO Noord moet daar een maximum aan worden verbonden van 25 jaar en dient de agrarische bestemming van het perceel in stand te blijven. Ook zou zo'n zonnepark niet midden in een landbouwgebied moeten liggen.

Vijftien leden die hebben meegedaan aan de internetpeiling, steunen de voorkeursladder maar zeggen dat zonneparken nooit op landbouwgrond mogen komen.

Landbouwgrond

Daar staat tegenover dat acht leden vinden dat boeren zonder toepassing van de voorkeursladder gewoon zonnepanelen moeten kunnen plaatsen op landbouwgrond.

Eén respondent vindt dat zonneweides alleen door boeren moeten worden geëxploiteerd. Andere leden suggereren om ook incourante landbouwgrond te gebruiken of het oppervlak van waterbassins in te zetten voor de opwekking van zonne-energie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer