FrieslandCampina%2Dleden+willen+overdraagbaar+fabrieksquotum
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

FrieslandCampina-leden willen overdraagbaar fabrieksquotum

Leden van Royal FrieslandCampina (RFC) die willen stoppen met hun bedrijf, moeten het fabrieksquotum over kunnen dragen aan leden die willen groeien.

Dat stelt een groep van RFC-leden die kritiek heeft op de recente melkreguleringsplannen van de zuivelcoöperatie. De groep noemt zich 'Het vrije coöperatieve woord' en bestaat vooral uit leden-melkveehouders van FrieslandCampina uit Noord-Nederland. Ze stellen dat er bij bedrijfsovername tussen leden van FrieslandCampina geen sprake is 'groeimelk'.

Groeimelk is volgens de beweging de melk die meer geproduceerd wordt door omwisseling van jongvee naar melkvee, aankoop fosfaatrechten van niet RFC-leden, eventuele ontschotting over de sectoren en melk die boven de 1,5 procent collectieve groeiruimte uitkomt.

Fosfaatrechten

Overname van fosfaatrechten met de bijbehorende melkleveranties van FrieslandCampina-leden die hun bedrijf hebben beëindigd of zijn gekrompen, vinden de melkveehouders geen groeimelk. 'Deze melk wordt immers al door FrieslandCampina verwerkt', staat te lezen in een informatiesheet van Het vrije coöperatieve woord.

Aangesloten boeren willen op deze melk een investeringsverplichting van 3 cent per kilo melk voor drie jaar. Dit in plaats van de inhouding van 10 cent voor onbepaalde tijd zoals RFC voorstelt.

Basiszuivelcorrectie

Kritiek is er ook op een mogelijke basiszuivelcorrectie. Plannen van FrieslandCampina op dit gebied zijn volgens de Noordelijke boeren niet transparant en niet onafhankelijk. De nieuwe beweging is wel positief over de nieuwe duurzame zuivellijn die FrieslandCampina in de markt wil zetten. 'Het opnemen van meer eisen in Foqus planet kan in de markt gewenst zijn en door leden gerealiseerd worden', valt in de informatiesheet te lezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer