Argwaan en weerstand na plannen FrieslandCampina

'Veel vragen, twijfels, argwaan en weerstand.' Met die woorden vat coöperatievoorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina de eerste reacties samen van leden-melkveehouders op de nieuwe plannen van de zuivelonderneming om de melkaanvoer te reguleren.

Argwaan+en+weerstand+na+plannen+FrieslandCampina
© DIRK HOL

Keurentjes baseert zijn uitspraak op de reacties tijdens de voorjaarsbijeenkomsten van de coöperatie die deze week zijn begonnen. Een paar uur voordat die bijeenkomsten van start gingen, kwam het voorstel naar buiten dat FrieslandCampina vanaf volgend jaar de groei van de melkaanvoer wil beperken tot een maximum dat gebaseerd is op een jaarlijkse groei van 1,5 tot 2 procent.

Tegelijkertijd komt Nederlands grootste zuivelonderneming met een zuivel-Topline. Dat is een nieuwe melkstroom met extra eisen op het gebied van dieren, klimaat en natuur.

Kritiek

De voorstellen zorgen niet alleen voor reuring tijdens de voorjaarsbijeenkomsten, ook op het Melkweb van FrieslandCampina en via sociale media is de kritiek niet van de lucht.

Tijdens sommige ledenbijeenkomsten lopen de emoties hoog op

Frans Keurentjes, voorzitter coöperatiebestuur FrieslandCampina

Keurentjes, die zelf aanwezig was tijdens de ledenbijeenkomst in Bedum, zegt dat de reacties per regio wel een heel wisselend beeld laten zien. 'Tijdens sommige ledenbijeenkomsten lopen de emoties hoog op, tijdens andere is er vooral sprake van een zeer fundamentele en inhoudelijke discussie.'

Grote impact

Volgens de coöperatievoorzitter kunnen de voorstellen grote impact hebben op sommige bedrijven, maar bieden ze ook kansen voor melkveehouders die inzetten op duurzame melkstromen.
In de zomer werkt FrieslandCampina de voorstellen nader uit, dit najaar volgt een nieuwe discussieronde met de leden. De ledenraad beslist. Gaat die niet akkoord, dan gaan de plannen van tafel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer