Spannende periode voor conserventeelt

Het droge en warme weer van de afgelopen periode heeft nog geen grote effecten op de opbrengst van industriegroenten. De regen moet nu echter wel gaan vallen, anders volgt alsnog een probleem.

Spannende+periode+voor+conserventeelt
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit een rondgang langs groenteverwerkers en telersverenigingen. Het groeiseizoen 2017 verloopt tot nu toe erg droog. Het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw bericht dat in Vlaanderen dertig procent van de erwtenoogst tot nu toe als verloren moet worden beschouwd. Een derde van de oogst van zomerbloemkool is mislukt.

In Nederland hebben de weersomstandigheden nog geen effect op de opbrengst. 'Maar daar is wel een drie keer zo grote beregeningsinspanning voor nodig geweest', laat Kees Geven weten. Hij is directeur van coöperatieve telersvereniging De Schakel. 'De Nederlandse situatie is gunstiger dan die in Vlaanderen. In Nederland beschikken de telers over betere beregeningsmogelijkheden en is grondwater beter beschikbaar.'

Continu beregenen

Marko Wolthuis, fieldmanager bij HAK beaamt dit. 'De omstandigheden in Noord-Frankrijk en België zijn een stuk slechter dan die in Nederland. Maar de beregeningsinstallaties hebben dan ook bijna continu gedraaid de afgelopen weken. Normaal gesproken gaan die alleen 's avonds aan. Nu ook overdag. En ook in gewassen waarin niet veel beregend wordt, zoals in graan, mais en suikerbieten. Ik zie wel verschillen tussen bedrijven die meer en minder beregend hebben. Op plekken waar minder is beregend, zie ik toch een licht verlies in opbrengst.'

De deskundigen zijn het er over eens dat deze weken cruciaal kunnen zijn voor de conserventeelten. Al is er gelijk ook een nuance te maken. 'Er worden al vergelijkingen gemaakt met het jaar 1976. Maar toen viel er pas regen in september', vertelt Wim Scheefhals van Coroos. 'We volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet. Het is te vroeg om van een ramp te spreken. Laten we hopen dat er nu een periode volgt met voldoende regen. Dat is allesbepalend voor het vervolg.'

Kleigrond

Kees Geven is wel wat bezorgd over de latere teelten. 'Die zijn vaker op kleigronden te vinden. Deze gronden kunnen het water veel beter vasthouden dan zandgrond. Maar de beregeningsmogelijkheden zijn ook beperkter. Het effect van beregening op opbrengst is hier minder groot.'

Marko Wolthuis zag deze week dat de bovenste peulen bij erwten soms minder gevuld waren. Als het nu goed gaat regenen kan dat zeker een hoop goed maken. Over twee á drie weken kunnen we beter beoordelen wat de effecten van zowel de droogte als regenval zijn geweest.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer