Niet+beregenen+na+leeggeroofde+dieseltank
Nieuws
© Helden

Niet beregenen na leeggeroofde dieseltank

Boomkweker Rob van den Beucken (36) uit Helden baalt een beetje. 'Ik wilde met de waterpomp aan de slag om te beregenen, maar nu blijkt dat de dieseltank leeg is. Ik ben bang dat dieven hun slag hebben geslagen. Dat zou bij mij de eerste keer zijn.'

Net als bij veel andere agrarische ondernemers zijn de gevolgen van het langdurig uitblijven van regen van betekenis ook voor de boomteler merkbaar. De langdurige droogte kost Van den Beucken vooral extra tijd en geld. 'Als we nu niet met beregenen bezig hoefden te zijn, dan hadden we een rustige zomerperiode.'

Het weer speelde de Heldense boomkweker en aspergeteler dit jaar overigens al eerder parten. 'Door de nachtvorst eind april is veel jong schot bevroren, met name onder de laurier en de taxus', vertelt hij. 'Bij de asperge was het niet zo'n probleem, omdat het vroeg in het seizoen was en de plant weer een nieuwe scheut maakt.'

Jonge scheutjes

De afgevroren jonge scheutjes van de aanplant in de boomkwekerij moesten als verloren worden beschouwd. 'Het was het eerste schot en bovendien heel massaal. Je krijgt weliswaar scheuten terug, maar dat zijn er meestal een stuk minder. In het ergste geval zijn we een seizoen langer aan het kweken.'

Van den Beucken begon vijftien jaar geleden met helemaal niets. 'Dat ik voor het vak van boomkweker heb gekozen, mag je best opmerkelijk noemen. Hoewel mijn vader vroeger kippen hield en asperges teelde, is hij van beroep aannemer. Hij is in de bouw gaan werken en in 1985 zelfstandig geworden.'

Zijn twee broers hebben het bouwbedrijf overgenomen. 'De bouw heeft mij nooit getrokken. Ik houd ervan om met een product te werken. Zien hoe iets groeit en bloeit. Dat vind ik nog altijd machtig mooi. Het zijn de drive en de kick om een mooi product te kweken.'

Waar een wil is

Toen Van den Beucken zijn leraar op de MAS vertelde dat hij ooit voor zichzelf wilde beginnen, antwoordde die dat zoiets bijna niet mogelijk is. 'Ik heb hem gezegd dat waar een wil is, een weg is, maar je moet wel een beetje geluk hebben.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer