5%2E000+euro+voor+warmtewisselaar+van+glas
Nieuws
© ForFarmers

5.000 euro voor warmtewisselaar van glas

Varkenshouder Bart Keustermans uit Alphen ontvangt 5.000 euro uit het Boerderij ForFarmers Innovatiefonds. Hij ontvangt de prijs voor zijn idee van warmterugwinning via een glazen kanaal in het centrale luchtkanaal van de biggenstal.

Voor de bouw van een nieuwe gespeende biggenstal met 1.785 plaatsen zocht Keustermans naar een simpele manier voor terugwinning van warmte uit de afgezogen stallucht. Stallucht is gemiddeld 25 tot 28 graden en wanneer deze lucht direct naar buiten afgevoerd wordt, gaat er veel energie verloren.

In de wetenschap dat glas de eigenschap heeft om warmte over te dragen, bedacht Keustermans een manier om afgevoerde warmte te benutten. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op de stookkosten en daarmee op de benodigde energiebronnen.

Beter stalklimaat

In het reguliere luchtkanaal van de stal zijn twee glazen kanalen gemaakt. De verse, koude lucht komt via twee dak-kokers in de glazen kanalen. De warme, af te voeren lucht stroomt door het luchtkanaal naar de luchtwasser en wisselt warmte uit met de binnenkomende lucht aan de andere kant van het glas.

Het gevolg is dat de verse lucht vanzelf opwarmt. De opgewarmde lucht wordt vervolgens door het ventilatieplafond de stallen ingezogen. Door de warmere lucht kan Keustermans wat harder ventileren op minimumniveau en zijn de temperatuurverschillen kleiner. Dit werkt positief op het stalklimaat.

Uit de eerste metingen blijkt dat de lucht zo'n 13 tot 15 graden opgewarmd wordt bij een buitentemperatuur van rond het vriespunt. Bij temperaturen boven de 20 graden wordt boven het plafond een extra inlaat geopend, waardoor het glazen kanaal niet langer als inlaat functioneert.

Veelzijdig

De jury is enthousiast over deze innovatie. Jurylid Robert Bodde: 'Vooral de veelzijdigheid is bijzonder. De toepassing bevat nieuwe materialen, geen roestvrijstaal zoals bij reguliere warmtewisselaars, en is op een nieuwe wijze toegepast (een extra kanaal in de centrale afzuiging).'

De warmtewisselaar kostte Keustermans ongeveer 4.000 euro. Op nagenoeg alle zeugenbedrijven waar afdelingen gespeende biggen en kraamafdelingen gegroepeerd zijn, of gezamenlijk lucht afgezogen wordt, is deze innovatie bruikbaar.

Jury: 'Het is waarschijnlijk het meest eenvoudige en goedkope systeem om warmte uit stallucht terug te winnen.'

Nog vijf prijzen

Naast de Innovatieprijs reikte de jury ook een prestigeprijs van 2.500 euro uit en vier aanmoedigingsprijzen á 1.000 euro. De prestigeprijs gaat naar de 'kuilslurf' van Jelger Zielhorst uit het Gelderse Hengelo. De slurf sluit de kuil volledig af om de kwaliteit van het kostbare voer zo goed mogelijk te behouden.

De kuilslurf is gemaakt van kunststof tentzeil en wordt gevuld met grindzand dat niet bevriest. De slurf wordt gedragen door een zelf ontworpen ijzeren constructie en kan simpel worden verlegd met de palletvork op een shovel of voorlader.

Verwarmd drinkwater

Rene van Eijden uit Leusden (fris verwarmd drinkwater voor melkkoeien bij robotmelken) en Wiljo Hepping uit Nieuweroord (machines die het gebruik van toptexkleden vergemakkelijken bij het afdekken van aardappel- en bietenhopen) ontvangen een aanmoedigingsprijs.

Ook Jan Hein Nikkels uit Bathmen (strooiselschuif voor het verwijderen van mest onder het volièresysteem bij leghennen) en Richard Voorhorst uit Nieuw Heeten (voerbandmixer voor het mengen van voer voor melkkoeien) zijn daarmee beloond.

Via het Innovatiefonds stimuleren Boerderij en ForFarmers agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen. Gedurende het jaar kan iedereen innovaties indienen. Twee keer per jaar beoordeelt een onafhankelijke jury de actuele inzendingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer