ForFarmers ziet in Polen nieuwe groeimarkt

Overnames zijn geen doel op zich voor het beursgenoteerde ForFarmers. De kunst is ook om uit marktontwikkelingen autonome groei te halen. In Polen denkt het veevoederconcern met Tasomix desondanks een nieuwe groeibriljant te hebben gevonden.

ForFarmers+ziet+in+Polen+nieuwe+groeimarkt
© ForFarmers

ForFarmers presenteerde deze week klinkende resultaten over 2017. De omzet van de veevoederproducent steeg ten opzichte van 2016 met 5,2 procent naar 2,22 miljard euro. Het totale afgezette voervolume groeide met 3,2 procent tot 9,6 miljoen ton. De brutowinst nam met 3,0 procent toe tot 419,8 miljoen euro, vooral gedreven door 4,2 procent autonome groei.

Onder aan de streep blijft er voor de aandeelhouders van ForFarmers een winst over van 58,6 miljoen euro, 9,9 procent meer dan in 2016.

Bijzonder jaar

Bestuursvoorzitter Yoram Knoop van ForFarmers spreekt van een bijzonder jaar. 'Het gebeurt niet vaak dat in alle sectoren, de pluimvee-, varkens- en melkveehouderij, de winstgevendheid goed was. Het was een mooi en solide jaar voor onze klanten en dan zijn ze ook meer genegen om te investeren in de optimalisatie van hun bedrijf.'

Het gebeurt niet vaak dat in alle sectoren, de pluimvee-, varkens- en melkveehouderij, de winstgevendheid goed was

Yoram Knoop, bestuursvoorzitter ForFarmers

Nederland is een professionele en geconsolideerde markt van boeren en aanbieders van veevoeders. De top 3 heeft 70 procent van de markt in handen. De Duitse markt is gefragmenteerd. Daar denkt Knoop nog stappen te kunnen maken.

Betrouwbare partner

'Nederlandse veehouders zien de mengvoerindustrie als een betrouwbare partner. Ze zijn meer gericht op de output van hun bedrijf, op wat het voer voor hen oplevert. In onze andere markten ligt dat anders. Een Duitse boer wil eerst weten wat het voer kost. Dat is niet wat wij willen. In België en het Verenigd Koninkrijk zien we dit al veranderen', vult operationeel directeur Jan Potijk van ForFarmers aan.

Het bedrijf ziet afnemers groter en gespecialiseerder worden. Daardoor wordt de markt complexer. Verder bieden nieuwe wetgeving en retailtrends uitdagingen en groeikansen. 'Retailers vragen om minder kippen per vierkante meter. Dat is een andere kip qua genetica en die vraagt om ander voer', zegt Potijk.

Antibiotica

'Ook worden landen als België en het Verenigd Koninkrijk strenger, als het gaat om preventieve medicatie in veevoer. Met onze ervaring vanuit Nederland helpen wij boeren daar om met andere maatregelen ook zonder antibiotica te kunnen. Daarmee kunnen we in die landen leidend zijn en de hele industrie helpen veranderen.'

Om aan de vraag naar VLOF-voeders, vrij van gmo-gewassen, vanuit de Duitse markt te voldoen, blaast ForFarmers een leegstaande locatie in Deventer nieuw leven in. 'We moeten daarvoor meer capaciteit creëren.'

37 productielocaties

Naast Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is Polen het vijfde land waarin ForFarmers actief wordt. Het concern heeft er een belang van 60 procent genomen in Tasomix. Met een nieuwe in aanbouw zijnde fabriek daar groeit het concern door deze deal van 34 naar 37 productielocaties.

'De grootste sector in Polen is pluimvee. Veel westerse bedrijven zijn er actief. Het wordt gezien als de exportschuur van Europa. Polen past uitstekend bij onze strategie. Het is een land waar we in de toekomst de meeste groei verwachten. Nu zijn we er de vierde speler, maar we streven er naar een positie in de top twee', aldus Knoop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer