Europees veevoer geen utopie

Veevoer van uitsluitend Europese grondstoffen is geen utopie. Een overschakeling op dergelijke gewassen moet wel onderdeel uitmaken van een transitie naar een duurzamer landbouwsysteem.

Europees+veevoer+geen+utopie
© VidiPhoto

Deze uitkomsten kwamen naar voren tijdens een ronde tafel over Europese grondstoffen in mengvoer. De bijeenkomst werd gehouden op initiatief van Agrifirm, Natuur & Milieu en Milieudefensie en werd bijgewoond door belanghebbenden uit de ketens voor pluimvee-, varkens- en zuivelproducten, overheid en wetenschap.

Zij bogen zich over de vraag of en hoe veevoer met grondstoffen van Europese herkomst onderdeel gaat worden van maatschappelijk geaccepteerde dierlijke producten in het schap. Dit is een belangrijk (inter)nationaal vraagstuk voor zowel markt als maatschappij. Daarnaast speelt de vraag of regionaal of Europees veevoer kan bijdragen aan de verduurzaming van de keten en kan bijdragen aan een circulaire landbouw.

Verschillende motieven

Agrifirm ziet een duidelijke trend waarbij voedselverwerkende en retailpartijen hun inkoop van veevoergrondstoffen meer regionaal willen organiseren. Partijen in de keten hebben hiervoor verschillende motieven. De voorkeur voor Europese grondstoffen is veelal gerelateerd aan de stijgende vraag naar zogenoemd vlog-voer zonder genetische modificatie. Duitsland loopt op dit gebied voorop.

Door de groeiende weerstand tegen ontbossing voor de productie van soja neemt in Europa de maatschappelijke en politieke druk toe om te komen tot een meer circulaire landbouw die ook op Europese schaal gerealiseerd kan worden.

Randvoorwaarden

Ruud Tijssens, Group Director Public & Cooperative Affairs van Agrifirm zegt dat het concern koploper is in regionaal geproduceerd veevoer. 'We realiseren ons dat betrouwbaar Europees veevoer valt of staat met heldere randvoorwaarden en een goed te controleren en te borgen systeem. Een gedragen conclusie uit deze rondetafeldiscussie met stakeholders is dat het vooral belangrijk is om een gezamenlijk einddoel voor ogen te hebben, namelijk een duurzamer landbouwsysteem. Pas dan kun je beoordelen wat nodig is om daar te komen en hoe een stapsgewijze regionalisering van mengvoer daarin een bijdrage zou kunnen leveren.'

Naast Agrifirm is ook ForFarmers bezig met regionaal veevoer. Beide bedrijven experimenteren in Nederland met de teelt van eiwitrijke gewassen, zoals soja.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer